Montázs

Biztonságos-e a műanyagból készült vágódeszkák használata?

Leggyakrabban műanyag, fa és üveg vágódeszkákat használnak

A konyhában nincs hely vágódeszka nélkül, de nehéz lehet kiválasztani a legkényelmesebbet és legbiztonságosabbat – írja az edimdoma.ru.

Biztonságos-e a műanyagból készült vágódeszkák használata?
Nincs konyha vágódeszka nélkül, de a fertőzések elkerülése érdekében minőségi anyagból készültet használjunk
Fotó: AFP/BSIP/Furgolle

A háziasszonyok leggyakrabban műanyag, fa és üveg vágódeszkákat használnak. Alexei Panov professzor szerint bár a műanyag termékek a legkényelmesebbek, gyorsan tönkremennek. Felületüket mély karcolások borítják, amelyekben a káros mikroorganizmusok elszaporodnak. Ennek következtében megnő a bélfertőzések, az ételmérgezés és más betegségek kockázata – írja az edimdoma.ru.

Azonban nem minden műanyagból készült deszka lesz „veszélyes”. Fontos megérteni, hogy milyen konkrét anyagból készülnek. Tehát a kiváló minőségű polietilénből készült deszkák antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.

„Ezek bejuthatnak a szervezetbe, ami hormonális zavarokkal és más egészségügyi problémák kialakulásával jár” – magyarázta a szakértő a »Gazeta.Ru«-val folytatott beszélgetésben.

A fadeszkák nagyszerű alternatívának tűnnek, de valójában ezeken is felhalmozódnak a baktériumok. Az ételmaradékok rosszabbul mosódnak le a fáról. Ha azonban polírozott bambuszból készült edényeket veszünk, a fertőzésveszély többszörösére csökken.

Az üvegből készült konyhai deszkákat tartják a leghigiénikusabbnak. Egyetlen hátrányuk a törékenységük. Ami a kőből készült deszkákat illeti, nem sokban különböznek a műanyagtól: ugyanazok a mikrorepedések keletkeznek rajtuk, és a kőeszközök nehezek és kényelmetlenek.

Kapcsolódó írásaink