Montázs

Ezek a világ legfurcsább ételei

Sokan ínyenc csemegeként fogyasztják

A világ legfurcsább ételei nemcsak kinézetükben, de néha ízükben (vagy éppen szagukban) is meghökkentőek, viszont igazi különlegességek, amelyeket vagy szeretni fog, vagy soha többé nem fog megkóstolni – írja a Life.hu.

Ezek a világ legfurcsább ételei
Kelet-Thaiföldön a „gyümölcsök királyaként” ismert növény a durian
Fotó: AFP/NurPhoto/CFoto

Öt a világ legfurcsább ételei közül, amiért sokan rajonganak – olvasható a Life.hu oldalán.

Casu marzu – a kukacos sajt

A casu marzu egy különleges és vitatott sajtfajta Szardíniáról, különlegessége, hogy élősködők, például a szardíniai repedőlégy lárvái telepednek meg benne. A juhtejből készített, kemény sajtot meleg és nedves helyen tárolják, és a benne kikelő kukacok és férgek munkája révén válik lággyá és krémessé, amely megadja jellegzetességét és egyedi ízét. A kukacok jelenlétét persze sokan elég visszataszítónak tartják, viszont akinek sikerül leküzdenie undorát, és megkóstolja, különleges ízélményben lehet része a sajt rajongói szerint.

Surströmming - erjesztett hering

A balti-tengeri heringet sóval erjesztik, hogy megakadályozzák a rothadást, amelyet az erős szaga miatt sokszor szabadtéren nyitnak fel. A svédek meghökkentő eledelét manapság főleg sós lében, konzervben találják és kinyitva olyan csípős aromát bocsát ki, hogy általában kint kell fogyasztani. Az erjesztett hering íze jellegzetesen erős és savanykás.

Száznapos tojás

Az erjesztett és konzervált kacsa- vagy tyúktojás a kínaiak egyik kedvenc csemegéje. Miután néhány hónapig agyag, hamu és égetett mész keverékében tárolják, a sárgája sötétzöld vagy akár fekete színűvé és nyálkássá válik, míg a fehérje sötétbarna, áttetsző, zselés állagú lesz. Erősen kén- és ammóniaillata van, de az íze nagyjából olyan, mint egy kemény tojásé.

Durian – a büdös gyümölcs

Egy híresen büdös gyümölcs, amelynek erőteljes szaga sokak számára kellemetlen, de az íze édes és krémes. A durian, gyakran „a gyümölcsök királyaként” emlegetett egzotikus gyümölcs jellegzetes, erős szagú húsáról ismert, amely sokak számára megosztó élmény. Délkelet-Ázsiában különösen népszerű, és gyakran használják desszertekben vagy helyi ételekben. A durian gazdag vitaminokban, például C-vitaminban, és olyan ásványi anyagokban, mint a kálium. A gyümölcs külső héja vastag és tüskés, míg belsejében krémes, édes ízű hús található.

Fried tarantula – az ízeltlábú csemege

Ropogósra sütött tarantula a helyi ínyencek kedvence. A sült pók a kambodzsai Skuon városában népszerű, regionális csemege, amelyet úgy készítenek, hogy MSG-ben (monoszódium-glutamát, ízfokozó adalékanyag ), cukorban és sóban pácolják, majd fokhagymában kisütik. Nyilván több hús van rajta, mint egy szöcskén, a hasában viszont furcsa barna iszap található, amely főleg belsőségből, tojásból és ürülékből áll.

Kapcsolódó írásaink