Montázs

Átjárja a testet és a lelket - 10+1 dolog, amit érdemes tudni a teáról

A legendák szerint Shen Nung császár Krisztus előtt 2732-ben, egy véletlen során fedezte fel a teát: a leírások szerint egy alkalommal a szél egy vadon termő bokor leveleit fújta a császár forró vízzel teli fazékjába. A főzet elszíneződött és csodás illatot árasztott – mire Shen Nung megkóstolta, majd elnevezte "ch'a"-nak.

Átjárja a testet és a lelket - 10+1 dolog, amit érdemes tudni a teáról
Az őszi bekuckózós esték egyik fontos alapeleme a forró tea, ami átjárja a testet és a lelket
Fotó: pexels-photo

Egy másik eredetmítosz Bodhidharma buddhista paphoz köti a teatörténelem kezdetét, aki – hogy soha többé ne tudjon elaludni – Krisztus után 500 körül levágta a szemhéjait, amelyekből állítólag kisarjadtak az első teacserjék.

Európában II. Károly nevéhez, pontosabban frigyéhez fűződik a tea elterjedése. A király felesége ugyanis Braganza Katalin portugál hercegnő volt, aki imádta a teát. Nagy-Britannia új királynője fokozatosan vezette be kedvenc italát a társaságba, ami aztán az intellektus, a magas társadalmi státusz, az arisztokrácia szinonimájává vált, és pár év alatt meg is hódította Európát.

Amerikában a jeges teával kezdődött minden 1904-ben, a világkiállításon. Egy teakereskedő forró teával készült az alkalomra, amire a nagy forróságban nem volt senki sem kíváncsi. Emberünk gondolt egy nagyot, és jegesen szolgálta fel az italt, amely nem várt sikert hozott a számára.

A teafiltereket is az amerikaiaknak köszönhetjük. Egy New York-i teakereskedő kis selyemzacskókban küldött mintákat az éttermeknek 1908 tájékán, akik – spórolva az idővel, és mellőzve mindenféle teaszeánszot – közvetlenül ezekből a zacskókból főzték a teát. Nem telt el sok idő, és elterjedt ez a módszer. 

Sokak szerint filteres teát venni és inni vétek, mi azonban nem merülnénk el a teaszeánszok mélységes bugyraiban, csupán sorra vesszük azon téziseket, amelyek eddig talán ismeretlenek voltak a forró italt kortyolgatók előtt.

Megnyugtat, élénkít, felmelegít, és észrevétlenül átölel
Megnyugtat, élénkít, felmelegít, és észrevétlenül átölel
Fotó: pexels-photo

1. Kína, Törökország és az Egyesült Királyság élen jár a teafogyasztásban, ami nem meglepő tény. Az viszont talán igen, hogy az amerikaiak szorosan a nyomukban vannak – bár ők leginkább a jeges teát részesítik előnyben (akkor is, ha éppen nincs hőség, vagy éppen világkiállítás).

2. A világon több, mint 1500-féle különböző tea van. Ez azt jelenti, hogy ha végig szeretnénk kóstolni a sortimentet, az 2-3 évig is eltartana, amennyiben képesek lennénk napi két teaszeánszot tartani.

3. A teát a politika többször is felhasználta: A bostoni teadélután története mindenkinek ismerős lehet, de például ez volt az egyik eszköz Angliában és Oroszországban is az alkoholizmus elleni harcban is. Ez utóbbi esetében a 19. század végén több olcsó teázót is nyitottak munkásoknak, az angol király pedig olykor ingyen teát osztogatott a népnek.

4. Maradva a politikánál: A kínai uralkodók elég hamar felismerték a teában rejlő lehetőséget, így a tea már a 7–9. századra az állam egyik legfőbb bevételi forrása lett.

5. A hamisítás ezt a szegmenst sem kerülte el. Leginkább Európában volt jellemző, hogy utcai porral és szeméttel hígították fel a teát, sok esetben pedig (olykor mérgező) festékkel színezték az italt.

6. A tea: Angliában villámgyors karriert futott be, és hamar letaszította a trónról elődjét, a kávét. Bizonyíték lehet erre a következő számadat: Londonban a tea megjelenése idején kb. kétezer kávéház működött, amelyek a 18. századra szinte kivétel nélkül teaházzá alakultak át.

7. A tea „rendeltetésszerű” használata elég lassan, fokozatosan épült be az emberek mindennapjaiba, így gyakran előfordult, hogy a kezdetek-kezdetén még nem úgy fogyasztották a teát, ahogyan azt manapság tennénk. Állítólag még arra is volt példa, hogy a tealeveleket kenyérrel ették, valójában rágcsálták el a kezdő teaimádók.

8. A tea rendkívül egészséges, és gyógyhatású ital.

Ezt hamar felismerte az adott kor embere. Az orvosságként fogyasztott tea azonban eleinte csak az uralkodók kiváltsága volt. A különleges státuszt jól példázza az a tény, hogy a kínai császár egy alkalommal egy csésze teával jutalmazta győztes hadvezérét.

9. A győztes hadvezér nem biztos, hogy tisztában volt vele – de ma már tudjuk, hogy a tea polifenolokat tartalmaz, olyan antioxidánsokat, amelyek a segíthetnek szervezetünknek a szív- és érrendszeri betegségek, a rákos megbetegedések, a csontritkulás, a cukorbetegség és más betegségek kivédésében. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nem csak a zöld tea egészséges.

A fekete, a fehér és a vörös tea is tartalmaz flavonoidokat és polifenolokat.

10. A tea csodásan beilleszthető bármilyen diétás étrendbe. Egyrészt a vízhez hasonlóan hidratálja a szervezetet (koffeintartalma ellenére is), másrészt csupán pár kalóriát tartalmaz, és még cukor sincs benne…

+ 1. hacsak nem a hagyományos menza teát preferáljuk, sok cukorral egy kis citrompótlóval, amely felidézi a gyermekkort, visszarepít a múltba, melenget és átölel, nem csupán egy hideg őszi estén…

Kapcsolódó írásaink