Kultúra

Mi teszi a Nyugatot azzá, ami?

Mást jelentett a Nyugat 475 előtt, mást 800-ban és 1492 után, megint mást 1789 után, s úgy tűnik, mást fog jelenteni a 21. században is. Mégis lennie kell valami állandónak, valami lényeginek, ami miatt saját civilizációnk minden más nagy civilizációtól különbözik. Hogy mégis mi lehet az, erre keresi a választ A megőrzés parancsa című tanulmánykötet.

Mi teszi a Nyugatot azzá, ami?
Megjelent A megőrzés parancsa című tanulmánykötet az MCC Press gondozásában
Fotó: MH/Facebook

„Most talán több kihívással kell megküzdenünk, mint valaha. A Nyugat riválisai évszázadok óta nem voltak ennyire »pariban« velünk. A belső viták természete néha mintha épp saját értékeink alapját is támadná. Ilyenkor van ideje a számvetésnek és annak, hogy ismét elővegyük kultúrkörünk legfontosabb szövegeit” – olvasható Orbán Balázs ajánlásában, amit A megőrzés parancsa című tanulmánykötethez írt. Az MCC Press gondozásába megjelent, Botos Máté és Fekete Balázs által szerkesztett könyv harminchét magyar szerző írását gyűjti egybe, valamennyien a nyugati kultúrkörhöz köthető idegen nyelvű vagy magyar szövegről szól.

Többről van itt szó, jegyezte meg a miniszterelnök politikai igazgatója, egyszerű ismertetésnél. „A szerzők elmondják nekünk, választott szövegeik miért fontosak, miért szólnak a mának is, miért érdemes átvinni őket a holnap túlpartjára. Mert a megőrzés parancsa a holnap záloga” – fogalmazott.

Objektum doboz