Kultúra

Tisztelgés Illyés Gyula előtt

Emlékkonferenciát szervez a Magyar Művészeti Akadémia Illyés Gyula születésének 120 évfordulója alkalmából. Az eseményen előzetes regisztrációval lehet részt venni.

Tisztelgés Illyés Gyula előtt
Illyés Gyula
Fotó: Wikipedia

Illyés Gyula életműve korszakokat köt össze – egyebek mellett erre is felhívja a figyelmet a jeles költő, drámaíró és lapszerkesztő emléke előtt tisztelgő konferencia meghívójában Gróh Gáspár. Az irodalomtörténész utal arra is, munkásságának jelentőségét az adja, hogy önmagában és nem különféle divatokat követve volt korszerű.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által szervezett kétnapos eseményt szeptember 7-én és 8-án tartják Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán. Mint Gróh Gáspár a meghívóban aláhúzza, Illyés meggyőződéssel vallotta, társadalmi igazságtétel nélkül nincs nemzeti igazságtétel – és ez fordítva is áll. Hozzáteszi, a művész példát mutatott az ellentétes irányok összebékítésére.

A találkozón való részvétel ingyenes, de megjelenni csak előzetes regisztráció után lehet.

Kapcsolódó írásaink

Újraértékelt kánon

ĀKucsera Tamás Gergely: A művészeti közösségek, civil szervezetek támogatása alapvető célunk

Versek a teljességről

ĀÁgh István Kossuth-díjas költőt, a Nemzet Művészét nyolcvanadik születésnapja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban barátai, pályatársai köszöntötték

Nyaraló írók hétköznapjai a Balatonnál

ĀFüred, Szigliget és magánkertek a szünidőben: több mint száz, részben ismeretlen fotót, mellettük pedig alkotóink személyes tárgyait is kiállította a Petőfi Irodalmi Múzeum