Kultúra

Van Gogh ismeretlen képére bukkantak Skóciában

Van Gogh egy eddig ismeretlen önarcképére bukkantak a skót Nemzeti Galériában. A képet röntgenvizsgálat során fedezték fel.

Van Gogh ismeretlen képére bukkantak Skóciában
A frissen felfedezett önarckép
Fotó: National Galleries of Scotland

Vincent Van Gogh egy eddig ismeretlen önarcképére bukkantak egy másik festmény hátoldalán – írta a BBC. A skót Nemzeti Galéria szakértői akkor bukkantak rá a rejtett képre, amikor a vásznat egy kiállításra készülve röntgenvizsgálatnak vetették alá. Az önarckép a Parasztasszony-fej című alkotás hátoldalán volt, és ragasztó-, valamint kartonréteg fedte.

A BBC beszámolt róla, hogy Lesley Stevensont, a galéria vezető restaurátorát sokkolta a lelet. A restaurátor elmondta, hogy az eddig ismeretlen arckép által többet tudunk meg van Gogh életéről. A művészre jellemző volt, hogy takarékosságból felhasználta a vásznak hátoldalát.

A Parasztasszony-fej 1980-ban, egy neves edinburgh-i ügyvéd adományának részeként került a galéria gyűjteményébe és egy, Hollandia déli részén, Nuenenben lakó nőt ábrázol. Van Gogh 1883 és 1885 között élt a városban.

Az önarckép akkor készült, amikor Párizsba költözött, ahol nagy hatással volt rá a francia impresszionizmus.
A parasztasszonyt ábrázoló kép nem sokkal elkészülte után az amszterdami Stedelijk Múzeumhoz került kölcsönbe, ekkor ragaszthatták kartonra.

Frances Fowle vezető kurátor a Parasztasszony portréjával
Frances Fowle vezető kurátor a Parasztasszony portréjával
Fotó: National Galleries of Scotland

A képet 1923-ban Evelyn St Croix Fleming vette meg, majd 1951-ben Skóciába, Alexander és Rosalind Maitland birtokába került, ők ajándékozták később a skót Nemzeti Galériának.

A restaurátorok szerint nagyon nagy munka lesz a karton eltávolítása a rejtett önarcképről, ha nem akarnak kárt tenni a másik festményben.

A jelenlegi, edinburgh-i Van Gogh-kiállítás látogatói elsőként láthatják az önarckép röntgenfelvételét egy speciálisan kialakított fénydobozon át. A képen a művész szakállasan, kalapban, ülve látható.

Frances Fowle professzor, a Skóciai Nemzeti Galéria francia művészeti gyűjteményének vezető kurátora úgy jellemezte a felfedezést, mint „hihetetlen ajándékot Skócia számára”.

Korábban több ilyen önarcképet és más alkotást is találtak a Nuenen-korszakban festett vásznak hátoldalára festve.

Kapcsolódó írásaink

Az életöröm festője

ĀA Musée National d’Art Moderne – Pompidou Központ modern gyűjteménye a Matisse-életmű legértékesebb kollekcióját őrzi, ez látható most Magyarországon