Kultúra

Egy modern nagyváros: Savaria

Velünk élő rómaiak. A települést általában meglátogatták a császárok is

Sorozatunkban egyszer már szó esett Savariáról, a római Szombathelyről. (Isis-szentély Panno-niában, 2021. február 18.) Akkor az egyiptomi eredetű kultusz egyik legjelentősebb pannoniai templomát mutattuk be, de nem esett szó magáról a városról, amely a provincia egyik legjelentősebb települése volt.

Egy modern nagyváros: Savaria
A kőtáblán fennmaradt a város polgárainak névjegyzéke
Fotó: Wikipedia

Savaria városát Kr. e. 50 körül Claudius császár alapította Colonia Claudia Savariaként, kelta előzményeken. Colonia volt, tehát olyan település, amelynek nemcsak magistratusa, vezetősége, hanem lakossága is római polgár volt, olyan személy, aki földbirtokot szerezhet a császári tulajdonú területen.

Ahogy mindenhol, a katonák mellé itt is iparosok és kézművesek, kereskedők érkeztek.

A várost Diocletianus császár (244–311) emelte fel újra a harmadik század viharos évei után, aki közigazgatási reformja keretében felosztotta Pannoniát. A reformok újabb és újabb felvonásai után Pannonia Prima katonai központja Carnuntum, a polgári igazgatásé Savaria lett. Megépült a helytartó, a praeses palotája, a tartományi kincstár – áll a Rómaikor.hu vonatkozó szócikkében. A várost általában meglátogatták a Panno-nián keresztülutazó vagy ide érkező császárok is, akik nemegyszer itt szignálták rendeleteiket. Nagy Konstantin császár kódexe pél-dául egy 322. július 26-án Savariából keltezett rendelettel kezdődik, amely a mai Portugália lakosaihoz szólt.

Mivel a városban ilyen előszeretettel fordultak meg az uralkodók, palotát is kellett nekik építeni, amelynek romjait a második világháború alatt találták meg. Egy korabeli forrás alapján elkezdték keresni a palota fürdőjét is, ám sokáig nem jártak sikerrel, mígnem véletlenül megtalálták a nyomokat.

A feliratoknak köszönhetően az első városlakók közül többet név szerint ismerünk. Caius Alfius Secundus, Lucius Licinius Lepidus, Marcus Aurelius Romanus, Sextus Uttiedius Celer, Publius Maecius Sabinus a XV. Apollinaris légió veteránjai voltak, áll az említett portál összefoglalójában.

Mint ahogy a többi coloniának, Savariának is geometrikus alaprajza volt: az utcák egyenes vonalakban metszették egymást, alattuk szennyvízcsatornák vezettek.

Találtak egy mérföldkövet is, amelyen az „A Roma S(avaria) M(illia) P(assuum) DCLXXV”, azaz Savaria Rómától 675 mérföld(re van) felirat szerepel. Ez ritkaságnak számít, főleg Itálián kívül. Az ere-detit ma a Savaria múzeum őrzi, a másolat az Iseum kertjében áll.

Kapcsolódó írásaink

Város az út mentén

ĀVelünk élő rómaiak. Valcum, a mai Fenékpuszta Magyarország egyik legizgalmasabb és legfontosabb lelőhelye