Kultúra

Iovia késő római erődje

Velünk élő rómaiak. Még mindig kerülnek elő városok a kutatások során

Nem olyan régen, 2016-ban adták hírül a szakportálok, hogy római kori település maradványait tárták fel a Tolna megyei Szakcs mellett. Noha a helyszín, Iovia a 19. század óta ismert, a 21. századra is tartogatott meglepetéseket: freskótöredékek és épületmaradványok is napvilágra kerültek.

Iovia késő római erődje
Késő római belső erőd maradványa Fenékpusztán
Fotó: Wikipedia

A késő római korban alapíthatták a mai Tolna megyében lévő Ioviát, amelynek nyomait az 1890-es években megtalálták. Az ezredfordulón légi felvételek segítségével azonosították a helyszínt, majd 2016-ban ásatást is végeztek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészei, az ásatás vezetője Bertók Gábor régész volt.

A munka eredményeképp freskótöredékek, épület- és oszlopmaradványok kerültek felszínre, és 4. századi pénzérméket találtak.

Iovia városszerű település lehetett, területe 600×600 méter volt, a fallal körülvett területen tíz épület és egy kettős oszlopsor maradványa látható. A római kori réteg felett megtaláltak egy középkori temetőt, a sírok földjéből került elő a több mint ezer freskótöredék.

Iovia oszlopsora érdekes abból a szempontból, hogy ez a megoldás a leginkább a korabeli észak-afrikai és szír városokéhoz hasonlít (Palmüra). A felfedezés alkalmából a Távirati Irodának nyilatkozó régész emlékeztetett, hogy egy 3. századi forrás említ egy Sopianae-tól 32 mérföldre lévő, Iovia nevű helyet, egy másik, 5. századi forrás pedig egy Iovia nevű katonai erődítményt, utóbbit Alsóhetény mellett azonosították, és lehetséges, hogy az erőd a most kutatott településről kapta a nevét.

Feltételezhető, hogy a központi épületcsoportban volt egy gazdag polgári vagy császári villa, amelyet azonban nem fejeztek be. Előkerültek egy fürdőszerű épület márványtöredékei is. Iovia belső erődjéből már korábban, 1991-ben előkerült egy vassisakról lefejtett aranyozott ezüstlemez, amelyen Krisztus-monogram látható, a Krisztus nevét rövidítő chi-rho, a görög X (chi) és P (rho) összetételéből kialakult jel. A sisakot sikerült restaurálni. A monogram arra utal, hogy a viselője keresztény volt.

A várost és az erődöt a népvándorlás kori csaták megsemmisítették.

Kapcsolódó írásaink

Katonai tábor Tolna megyében

ĀVelünk élő rómaiak. Már a 18. században ismert volt Alisca, amelyet korábban Szekszárdnak hittek – A szocialista időszakban megsérült az erőd