Kultúra

Ad Flexum, az egykori Mosonmagyaróvár

Velünk élő rómaiak. Az „óvár” kifejezés a névben arra utal, hogy az Árpád-korban még megvoltak a római tábor maradványai

Sokáig nem sikerült azonosítani a római Ad Flexum helynevet, mígnem bebizonyosodott, hogy Mosonmagyaróvárról van szó. A település a rómaiak után a longobárdokhoz, majd Nagy Károly birodalmához tartozott.

Ad Flexum, az egykori Mosonmagyaróvár
A mai Mosonmagyaróvár területe a rómaiak után Nagy Károlyé volt
Fotó: Wikipedia

A Dunántúlon nem nagyon van olyan jelentős település, amelynek elődjén vagy közelében ne éltek volna egykor rómaiak. Mosonmagyaróvár, az egykori Ad Flexum is római alapítású, noha egy ideig nem volt világos, hogy a latin név mely települést jelöli. Aztán azonosították az egykori elhelyezkedését, annak ellenére is, hogy az egykor itt állt erődnek nem maradt nyoma, ezért pontos helye máig sem határozható meg.

Annyi bizonyos, hogy a Lajta-csatorna partján még a múlt században feltárták egy római település maradványait. Végül a római utak nyomvonalának vizsgálata vezetett eredményre: Pusztai Rezső régész, muzeológus bebizonyította, hogy az erődítmény részben a mai városközpont területére esik. (Korábban azt hitték, a középkori vár területén lehetett.)

Az Krisztus utáni 90-es években alapíthatták az első ideiglenes táborhelyet a Mosoni-Duna mellett, stratégiai okból, mivel a Szigetköz felől rendszeresen behatoltak az ellenséges törzsek, ugyanakkor biztonsága törékeny volt: az egyesült germán és szarmata törzsek később porig rombolták a várost.

Az Ad Flexum név a Duna kanyarjaira utal. Bizonytalan, hogy milyen csapatok állomásoztak itt, a kutatók valószínűsítik, hogy a cohors II Alpinorum equitata, majd a cuneus equitum Dalmatarum. Két latin felirat a vár kapujába van befalazva, ezek a hogy a cohors II Alpinorum equitata, majd a cuneus equitum Dalmatarum. Két latin felirat a vár kapujába van befalazva, ezek a legio XIIII geminára  utalnak.

A Duna melletti tábor jelentős stratégiai pont volt, ám, ahogy említettük, mellette itt is kialakult a polgári település, annál is inkább, mert ezen az úton folyt a kelet-nyugati kereskedelem.

Ahogy említettük, 169–171 között a germánok feldúlták a környéket, és megsemmisült a település, amely csak a 3. században éledt újjá, több lelet került elő ebből a rétegből, többek között ékszerek és edények.

Végül a hunok támadásai miatt adták fel a várost, amelyet aztán a longobárdok, majd az avarok szereztek meg, Nagy Károly a birodalomnak meghódította a mosoni területeket.

Egyes vélekedések szerint az „óvár” kifejezés a névben arra utal, hogy az Árpád-korban még megvoltak a római tábor maradványai, ezekre épült fel az Árpád-kori város, amelyet erős várként és forgalmas kereskedővárosként emlegettek a 11. századi krónikák.

Kapcsolódó írásaink

Dotis, a római kori Tata

ĀVelünk élő rómaiak. Előbb kelták éltek a városban, jelenlétükre kelta nevű romanizált sírkő utal

Az olajkereskedő háza

ĀVelünk élő rómaiak. Carnuntum, Pannonia nyugati városa – Ahol Marcus Aurelius az Elmélkedések egy részét írta