Kultúra

Meghalt Prutkay Péter Munkácsy Mihály-díjas képzőművész

Gyász

Életének 76. évében elhunyt Prutkay Péter Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja – tudatta a köztestület az MTI-vel.

Meghalt Prutkay Péter Munkácsy Mihály-díjas képzőművész
Prutkay Péter
Fotó: MMA

A tájékoztatás szerint Prutkay Pétert hosszan tartó betegség után tegnap érte a halál. A sokszorosító grafika egyik legkiválóbb mesterét, a jellegzetes dobozképeivel a korra és a történelemre reflektáló művészt a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti. Az 1947-ben született Prutkay Péter autodidakta volt. Pályája során egyre inkább a kor nagyhatalmi játszmái, az egypártrendszer bürokratikus packázásai foglalkoztatták. Ezek hatására készítette el a jegyzetlap, a fészek- és a környezetvédelmi grafikai sorozatát.

Az 1969-es, első Szürenon kiállításon a hazai művészetben mérföldkőnek tekinthető térberendezésével, szürrealista szobájával keltett figyelmet. Az 1970-es évek második felétől több nyugat-európai városban rendezett nemzetközi grafikai biennáléra is meghívták, de itthon gyanakvással szemlélték művészetét, minden szempontból kívülállónak tekintették. Prutkay Pétert 1998-ban Munkácsy-díjjal ismerték el, 2012-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották, 2013-ban pedig az MMA rendes tagja lett.

Kapcsolódó írásaink

Elhunyt Moldova György

ĀA Kossuth-díjas írót életének 89. évében érte a halál - Tiszta és rettenthetetlen szellemét megőrizzük, írásai, hite, elvhűsége velünk marad és mindannyiunkkal, akik őt olvassuk - írta a családja