Kultúra

Centenáriumi évad extrákkal

Új bérletkonstrukcióval, két premierrel és a teátrum alapításának századik évfordulóján előadás-sorozattal várja nézőit az Operettszínház

Idén száz éve, 1922. december 23-án lett a fővárosi Somossy Orfeumból színház, majd pár hónap múlva, 1923 februárjában vette fel az Operettszínház nevet a teátrum. Kettős centenáriumot ünnepel tehát a 2022/2023-as évadban a Budapesti Operettszínház, amelynek műsortervét Kiss-B. Atilla főigazgató alkotók társaságában ismertette.

Centenáriumi évad extrákkal
Száz éve, 1922. december 23-án lett a híres fővárosi Somossy Orfeumból színház
Fotó: MH/Török Péter

„Nem tudok zenét szerezni akkor, amikor a frontokon egymást öli a világ” – kezdte beszédét Kálmán Imre szavaival Kis-B. Atilla, A Budapesti Operettszínház főigazgatója a teátrum évadismertető sajtótájékoztatóján. Miután köszönetet mondott a közönség hűségéért, kiemelte, a színház alapítását ünneplő centenáriumi évadra több különleges gála- és programsorozatot terveztek, premiert viszont kevesebbet, hogy a járvány alatt bemutatott, kevés előadást megért sikeres repertoárdarabokat – például A mosoly országát, a Hegedűs a háztetőn-t, a Nine/Kilencet vagy a Jekyll & Hyde-ot – ki tudják játszani.

Kiss-B. Atilla úgy fogalmazott, az új évadban kettős évfordulót ünnepelnek: idén száz éve, 1922. december 23-án mai épületében lett a híres fővárosi Somossy Orfeumból színház, majd pár hónap múlva, 1923 februárjában vette fel az Operettszínház nevet. Elmondta, a centenáriumi gálakoncerten szeretnének részleteket játszani Buttykay Ákos Olívia hercegnő című darabjából is, amely előadás száz éve megnyitotta a színházat. Hozzátette, sok nagyszabású esttel készülnek ezen felül is, bemutatják például Andrew Lloyd Webber Requiemjét halottak napján, majd nagypénteken is fogják játszani. Mindemellett Közelebb elnevezéssel kávéházi beszélgetéssorozatot indítanak a Kálmán Imre Teátrumban, ahol a színház két-két sztárművészét ismerheti meg jobban a közönség, jó zenék és finom falatok kíséretében.

A főigazgató azt is bejelentette, megújul az Operettszínház bérletkonstrukciója: a századik születésnap alkalmából a megszokott tizennégy sorozatból hatot átkereszteltek, így ezenkívül az operettműfaj olyan nagyjainak nevét viselik mint Sárdy János, Jávor Pál, Honthy Hanna, Latabár Kálmán, Feleki Kamill, Rátonyi Róbert vagy éppen Somossy Károly (aki a teátrum elődjének számító orfeum alapítója).

Ami a premiereket illeti: a sajtótájékoztatón kiderült, jövő márciusban érkezik Huszka Jenő Mária főhadnagy című műve. Az előadás különlegessége, hogy a teátrum vezető színművésze, a Jászai-díjas Homonnay Zsolt rendezi mások mellett Fischl Mónika, Kiss Diána, György-Rózsa Sándor és Vadász Zsolt főszereplésével. Homonnayról – aki a pár héttel ezelőtt játszott Huszka-gálakoncertet is színpadra állította – kiderült, komoly kutatómunkát végez a szerzővel és a művel kapcsolatban, komplett előadás-elemzést adott ugyanis a sajtó képviselőinek pár percbe sűrítve.

Huszka Jenőről megtudtuk, hogy azon kevés zeneszerzők egyike volt, aki nem ment el Bécsbe, igazi magyar gondolkodóként itthon maradt, és többek közt megalapította a jogvédő irodát, a mai Artisjus elődjét. Az 1942-ben bemutatott Mária főhadnagy némileg hányatott sorsáról is beszélt, elmondta, hogy Szeleczky Zita több mint kétszázötvenszer játszotta a címszerepet, de a darab összetettségére is felhívta a figyelmet. A sajtótájékoztatón a Mária főhadnagy mellett részletek hangzottak el a Monte Cristo grófja című musicalből is, amely az évad másik bemutatója lesz. Alexandre Dumas klasszikusát Pozsgai Zsolt átdolgozásában Szomor György zenéjével és dalszövegeivel láthatja a közönség jövő májusban.

A darabot tizenkét éve nagy sikerrel játsszák Békéscsabán, az Operettszínház küldetésének pedig az is része, hogy a nyugati példákhoz hasonlóan „felfedezzen” vidéki előadásokat, és elhozza azokat a fővárosba. Pozsgai Zsolt elmondta, hogy az adaptáció készítésénél a figura lelkét próbálta megragadni, Szomor György pedig a regénybeli összetett viszonyokat igyekezett leképezni a dalokkal. Az előadás rendezője a teátrum művészeti vezetője, Vincze Balázs lesz, aki azt hangsúlyozta, a Monte Cristo olyan produkció, amely a női és férfi nézőknek egyaránt izgalmas. A főbb szerepekben mások mellett Gubik Petra és Széles Flóra, Dolhai Attila, Bálint Ádám és Szomor György is látható lesz.

Kapcsolódó írásaink

Árnyék és fény

ĀMa este mutatják be a világsikerű Jekyll & Hyde című musicalt a Budapesti Operettszínház színpadán