Kultúra

Az olajkereskedő háza

Velünk élő rómaiak. Carnuntum, Pannonia nyugati városa – Ahol Marcus Aurelius az Elmélkedések egy részét írta

Az egykori Pannoniának fontos települése volt a mai Ausztria területén található Carnuntum, amely előbb az egész tartomány, majd Pannonia Superior fővárosa volt, és ahol jelentős számú katonaság állomásozott. A település a mai Petronell-Carnuntum és Bad Deutsch-Altenburg mellett volt.

Az olajkereskedő  háza
II. Constantinus Pogánykapunak is nevezett diadalívének romjai
Fotó: Wikipedia

Kelta előzményeken jött létre az egykori Carnuntum, amelyet a források először Tiberius császár markomann hadjárata kapcsán említenek. A településen először állandó katonai tábort, castrumot alapítottak, Vespasianus alatt alakulhatott ki a tábort körülvevő kiszolgáló egységek körül a polgárváros. Az 1. század végén a katonai tábor mellett egy lovassági tábort is idetelepítettek, a település pedig municipium rangot kapott Hadrianustól. A város egészen 106-ig Pannonia tartomány fővárosa volt, a közigazgatási reform után Pannonia Superior fővárosa és a helytartó székhelye lett.

A városban írta a markomann háborúk idején 171 és 173 között Marcus Aurelius az Elmélkedések egy részét, mivel Carnuntum volt a főhadiszállása. Septimius Severust, a tartomány helytartóját itt kiáltották ki császárrá 193-ban, aki hálából colonia rangot adott Carnuntumnak egy év múlva.

A 4. század végén a város pusztulásnak indult, a lakosok elköltöztek. Ennek ellenére számtalan épület megmaradt a polgárvárosból, így egy Diana-templom romjai, Jupiter szentélye, egy fürdő és egy amfiteátrum. A romok ma a Carnuntinum Régészeti Múzeumhoz (Archäologisches Museum Carnuntinum) tartoznak, amelyet 1904-ben alapítottak Bad Deutsch-Altenburgban. Érdekes, hogy a máshol alkalmazott gyakorlattal szemben itt a római negyed egy részét újjáépítették az itt talált régészeti leletek alapján.

A megtekinthető „római kori” helyszínek közül Lucius háza a carnuntumi középosztály életét mutatja be: a konyhában ott a tűzhely, a házban padlófűtés van, és a lakást üzlet egészíti ki. Megtekinthető egy újjáépített villa urbana is, ahol egy harminc négyzetméteres freskó töredékeit rekonstruálták a központi teremben.

Az északi fürdő méreteit tekintve a második Pannoniában az aquincumi Thermae maiores után. Alapterülete több mint kétezer-ötszáz négyzetméter, a 2. század elején épült, Hadrianus korában, több helyen freskókkal díszítették. Itt is padlófűtést alkalmaztak – ezt is sikerült helyreállítani.

Kialakították egy olajkereskedő üzlethelyiségét is, amely pulttal az utcára nyílt, mellette raktár és egyéb helyiségek kaptak helyet. Pannoniában nem termeltek olajat, ezért az olívaolajjal való kereskedés elég jövedelmező volt – nemcsak főzéshez használták, hanem a különféle krémek és szépítőszerek alapanyaga is ez volt, de az olajlámpákban is alkalmazták.
Az amfiteátrum a városfalakon kívül feküdt, és 13 ezer nézőt tudott befogadni. Mellette tárták fel a gladiátoriskola gyakorló arénáját. Megmaradt egy diadalív, az úgynevezett Pogánykapu is, amely Carnuntum városától kilencszáz méterre délre található. II. Constantius uralkodása alatt építették, és ma az egykori római város jelképe.

Kapcsolódó írásaink