Kultúra

Siscia, a Savus melletti nagyváros

Velünk élő rómaiak. Quirinus keresztény mártír a feltételezések szerint az itteni egyházmegye első püspöke volt

A mai Sziszek (Sisak) város Horvátországban harmincezres település, jelentős múlttal. Az egykori Siscia a római birodalomban kifejezetten nagyvárosnak számított, ráadásul három folyó találkozásánál feküdt, ami kivételes helyzetet biztosított a számára.

Siscia, a Savus melletti nagyváros
A római kori nagyváros maradványai a mai Sziszek belvárosában
Fotó: Wikipedia

A római történetírók szerint Siscia Felső-­Pannónia déli részén, a Savus (Száva) folyó déli oldalán feküdt egy szigeten, amelyet a Savus és két másik folyam, a Colapis és az Odra alkotott. Utóbbi egy Tiberius parancsára ásott csatorna volt. A város az Aemo-nából Sirmiumba vezető úton kelta előzményeken jött létre. Plinius úgy vélte, hogy a szigetet Segestica néven ismerték, míg Siscia a város neve volt. Sztrabón szerint Siscia egy erőd neve Segestica szomszédságában. Augustus uralkodása alatt a település Pannónia egyik legfontosabb városává vált, elsősorban elhelyezkedése miatt, mivel két hajóz-ható folyó ölelte körül.

A nagy pannóniai háborúban (Kr. e. 9 és 6 között) Siscia szolgált Tiberiusnak főhadiszállásul – jegyzi meg a Petz-féle Ókori lexikon.

Septimius Severus alatt Sisciát már colo-niaként említik a feliratok. (Más források szerint Vespasianus uralkodása alatt kapott colonia rangot.) A városban császári pénzverde működött 262 és 383 között, több császár arcképével díszített pénzt vertek itt. Itt volt Felső-Pannonia levéltára (tabularium), és valószínűleg itt volt a pénztár (arca) is. Bizonyos, hogy a városnak volt fürdője, színháza, amfiteátruma, az utóbbi időben lezajlott feltárások nyomán előkerültek a római városfalak.

Sisciában élt Quirinus keresztény mártír is, aki a feltételezések szerint az itteni egyházmegye első püspöke volt. Diocletianus keresztényüldözése során megkínozták és megölték. Maga a per és az ítélet nem Sisciában, hanem Savariában történt. Még szülőhelyén először felajánlották neki, hogy ha megtagadja hitét, Jupiter papja lehet, ám ő nemet mondott. Ekkor Pannonia Prima tartomány székhelyére, Savariába hurcolták. A kihallgatás a színházban történt, de ő kitartott hite mellett. A tartomány elöljárója, Aman-tius halálra ítélte. Megkötözték, malomkővel a nyakában a Sibaris (vagy a Savarias) fo-lyóba lökték.  

Maradványait a város melletti ókeresztény templomban helyezték el, ám az 5. században a hun támadások miatt Rómába menekítették, majd Mária Terézia közbenjárására évszázadokkal később visszahozták Szombathelyre. Ma a szombathelyi szalézi szerzetesrend templomában találhatóak. Quirinus ma Sisak (Sziszek) védőszentje, ünnepnapja június 4. Szintén Diocletianus nevéhez fűződik az a közigazgatási reform, amelynek során Pannóniát négy tartományra osztotta: Siscia Pannonia Savia fővárosa lett.

A városnak a régióban elfoglalt helyét ezután lassanként Sirmium vette át. Az eljelentéktelenedés jele, hogy 387-ben a városban megszűnt a pénzverde, 401-ben pedig már a gótoké volt a település.

Kapcsolódó írásaink

Pannónia pazar fürdője

ĀVelünk élő rómaiak. Aquae Iasae romjai a mai Horvátországban, Varaždinske Toplice (Varasdfürdő) város területén találhatók