Kultúra

Pannónia pazar fürdője

Velünk élő rómaiak. Aquae Iasae romjai a mai Horvátországban, Varaždinske Toplice (Varasdfürdő) város területén találhatók

Sorozatunk legutóbbi részében elevenítettük fel az idők során Pannóniához és Noricumhoz is tartozó Poetovio, a mai szlovéniai Ptuj római kori történetét. Ettől a településtől délkeletre, körülbelül ötven kilométerre fekszik a horvátországi Varaždinske Toplice, az egykori Aquae Iasae, magyarul Varasdfürdő.

Pannónia pazar fürdője
A római fürdő maradványai ölelik körbe a gyógyforrást
Fotó: Wikipedia

Már korán, a 18. században azonosították az egykori Aqua Iasae romjait, illetve már ekkor elterjedt a területen előkerült szobrok és feliratos kövek híre, ám a rommező teljes feltárása csak a 20. században sikerült. A terület eredetileg az illíreké, a Jasi törzsé volt – az ő nevükre utal a város nevében a „Iasae”, vagyis a jász törzs területén lévő „vizek”-et jelenti az elnevezés.

A fürdőt a katonaság építette az 1. század közepe előtt, és a hadsereg látogatott gyógyhelye volt – olvasható a Romaikor.hu vonatkozó szócikkében. A 4. századig biztosan működött, mellette pedig lakónegyed is kialakult. A fürdőt és az azt körülvevő települést a Kr.u. 3. század végén betörő gótok elpusztították, ám a 4. század elején Konstantin császár helyreállította, hogy aztán a népvándorlás korában ismét elnéptelenedjen.

A szisztematikus feltárások 1953-ban indultak el a zágrábi Ókori Régészeti Múzeumnak köszönhetően, így került elő a fürdő az úszómedencékkel, a bazilika épületével (ez a római korban nem templomot, hanem csarnokot vagy a bíráskodás helyét jelentette), illetve a fórum és a Capitolium Jupiter, Juno és Minerva templomaival. Az ásatásokon a többi között kardok, pajzsok, kések, borotvák, pénzérmék kerültek elő, valamint nimfaszobor és a 2. századi márványburkolat, amely jó állapotban maradt meg.

A legértékesebb lelet Minerva istennő szobra, amelyet 1967-ben találtak meg a templom bejáratánál, és amely légiós sisakkal, valamint pajzzsal ábrázolja az istennőt. A szobor valószínűleg a 2. században készült Poetovióban, fogadalmi ajándékként egy sikeres gyógyulásért.

A fürdő medencéje igen nagy volt: 8 x 13,5 méter, mélysége pedig 2,6 méter. A medencét természetes termálvízzel töltötték fel, a forrást pedig kőtömbökkel vették körbe, amire Pannóniában nincs máshol példa, a legközelebbi ilyen megoldás Aquae Sulisban, Angliában található. A víz összetételének is köszönhető, hogy a lelőhely viszonylagos épségben őrződött meg.

A feliratok közt ott van Marcus Rutilius Lupus köve, amelyen az olvasható, hogy „Nymphas Salutares” tiszteletére építteti a fürdőt, míg Iulius Maximus decurio, L. Dasumius Fuscus, M. Fabius Fabullus és M. Iul Ianuarius a Nympháknak és a meleg fürdő gyógyító erejének mondanak köszönetet.

Kapcsolódó írásaink

A Mithrasz-szentélyek coloniája

ĀVelünk élő rómaiak. Előbb Pannoniához, majd Noricum provinciához tartozott Poetovio városa, amely a 2. és 3. században különféle kultúrák olvasztótégelye volt

Salla, az ókori Zalalövő

ĀVelünk élő rómaiak. A Borostyánkőút maradványai és egy Vénusz-szobor is előkerült a Göcseji Múzeum régészeti feltárásán

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom