Kultúra

Cseh Tamás és Makovecz Imre egymás mellett

Fejlesztések a központban

Számos fejlesztés történt a Makovecz Központ és Archívumban a Kossuth-díjas építész halálának tizedik évfordulójára. Makovecz Anna, a néhai építész lánya, a tíz éve létrejött Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja az MTI tudósítása szerint azt mondta, missziójuk, hogy Makovecz Imre szellemi hagyatékát a központban kutathatóvá tudják tenni.

„Az évfordulót a cselekvés jegyében töltjük, előre tekintünk. Továbbfejlesztettük a központ kertjét, elhelyeztünk benne egy hatszögletű kis épületet, Makovecz Imre egyik épületének alapegységét. Emellett elkezdte működését a házban a kutatóállomás, amely alkotásainak digitális archívuma” – fűzte hozzá Makovecz Anna. Mint elhangzott, ma este Gondolatok, képek, dalok címmel kamarakiállításnak és előadóesteknek ad otthont a ház Makovecz Imre és Cseh Tamás munkáiból.

Makovecz Anna kitért arra, hogy ők ketten közel laktak, nagyra tartották egymást, és terveztek egy nagy beszélgetést, ami végül nem valósult meg. A két művész hagyatékát gondozó alapítványoktól az építész fia, Makovecz Pál és az előadó fia, Cseh András kezdeményezésére a Makovecz Házban a két művész gondolkodásának hasonlóságait mutatják be, és tárlatot állítottak össze Cseh Tamás képzőművészeti munkáiból.

Kapcsolódó írásaink