Kultúra

A nyugalom fesztiválja a Káli-medence szívében

Navracsics Tibor: A kultúra nem lehet ideológiai osztályharc része, a kultúrának mindig azzal kell foglalkoznia, hogy közösséget hozzon létre

A Káli-medence szívében harmadik alkalommal rendezik meg a Kőfesztet. Az ötnapos rendezvénysorozat mesés miliőben kínál változatos programokat a látogatóknak.

A nyugalom fesztiválja a Káli-medence szívében
Radnóti Ákos, Navracsics Tibor, Csúri Ákos és Horváth Dezső számolt be a rendezvénysorozatról
Fotó: MH/Katona László

Harmadik alkalommal rendezik meg a Káli-medence szívében a Kőfesztet, a nyugalom fesztiválját, aminek idén már tíz helyszín ad otthont augusztus 4–8. között: Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Balatonrendes és Monoszló. A fesztivál egyik fontos missziója, hogy a magyar népművészet, néphagyomány ne városiasodjon el.

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program kormánybiztosa a Kővágóörsön tartott sajtótájékoztatón tegnap elmondta, a három éve indult Kőfeszt jó példája a regionális együttműködésnek, amire az egész EKF-program épül.

„Engem a múlt év győzött meg, amikor két járványhullám között pár napig sikerült a Kőfesztet megrendezni. Én úgymond inkognitóban voltam ott, és azt láttam, hogy egyrészt sokan eljöttek, másrészt valóban minőségi programokkal találkoztam. Azt a sokat emlegetett kommercializálódást, ami a térségbeli fesztiválokat is állandóan fenyegeti, szemmel láthatóan sikerült kivédenie a Kőfesztnek, mert egy olyan arany középutat talált, amely a hagyományőrzés és az új nemzedékek folyamatos bevonásának a keveréke" – mondta a Magyar Hírlap kérdésére Navracsics Tibor.

A kormánybiztos lapunknak arról is beszélt, hogy a járvány kitörése óta különösen fontos szerep jut a kultúrának: lelkeket gyógyít, oldja a magányt és a traumákat, emellett összeköti az embereket. „A kultúra nem lehet ideológiai osztályharc része, a kultúrának mindig azzal kell foglalkoznia, hogy közösséget nyújtson, és közösséget csak akkor tud nyújtani, ha ráérez az emberek lelkére, arra, hogyan lehet gazdagabbá tenni az életüket, és én ebben látom a megnövekedett igény forrását az olyan kulturális fesztiválok iránt, mint például a Kőfeszt" – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Objektum doboz

Csúri Ákos úgy fogalmazott: programjaik a Kárpát-medencét hozzák el a Káli-medencébe, az ötnapos fesztivál középpontjában a népművészet és a néphagyományok állnak. A Kőfeszt alapító-főszervezője lapunknak azt is elárulta, húsz évig érlelődött benne a gondolat, hogy megvalósítsa a fesztivált. Arra a kérdésre, hogy miért éppen ebben a térségben tartják a programokat, Csúri Ákos elmondta, hogy a 90-es években a településeken több neves művész élt, akik afféle szellemi műhelyt jelentettek a Káli-medence életében.

„Nagy baráti társaságunk tagja volt például Cseh Tamás, Szomjas György, András Ferenc, Cserhalmi György, Sára Sándor, Petri György. Miután ez megszűnt, 2019-ben Cseh Tamás halálának 10. évfordulója adta az apropót, hogy van esély újraéleszteni ezt a szellemet a Kőfeszttel" – fűzte hozzá az alapító.

A főszervező arról is beszélt a Magyar Hírlapnak, hogy idén sok újdonságot hoz a fesztivál életébe a Hagyományok Házával kötött együttműködési és stratégiai partnerség, a FolkUdvarban koncerteket, táncházakat és számos más programot is rendeznek „Ez egy hosszú távú dolog, nemcsak a Kőfesztre vonatkozik, hanem a Kőfeszt Folkklubra is, amely a Kárpát-medencei népzenészek találkozója. Az idei fesztivál azért is kuriózum, mert ez lesz az első vidéki helyszín, ahol megjelenik a magyar ízek utcája is. Emellett ott lesz a Kárpátia Borház, amely a történelmi Magyarország borkultúráját mutatja be" – tette hozzá.

Augusztus 5. a Káli-medencében Győr napja lesz. Barokk viseletbe öltözött hölgyeket lehet majd látni Kővágóörsön, de könyvbemutatókkal, színpadi produkciókkal, sörterasszal, kiállításokkal is készülnek, továbbá a Győri Kékfestő Műhely is jelen lesz a fesztiválon.

Pénteken és szombaton a kővágóörsi sportpályán a Veszprém megyei Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület pannon forgataga várja a fesztiválra érkezőket, ahol a megyei értékeket, gasztronómiai és népi hagyományait bemutató programokat rendeznek folklórműsorral.

A szervezők tájékoztatása szerint harmadszor érkezik a Kőfesztre önálló estjével Lázár Csaba és koncertjével Pély Barna, házigazda zenekarként az Erdőfű, illetve a Fanyűvők Játszóház. A komolyzenét kedvelőket a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje várja az első napon a kékkúti templom kertjében, a Szent Efrém Férfikar pedig több településen is fellép.

A nagykoncerteken Pál István Szalonnát és Bandáját, a Fonó Zenekart, Ferenczi Györgyöt és a Pesti Rackákat, a Firkint, a Bulldózert, valamint Nagy Ferót is hallhatja a közönség. Kővágóörsön Kása Béla Erdélyi zenészek című fotókiállítása a táncházmozgalom kiemelkedő alakjait mutatja be, Nagy Gábor Rokonok című tárlata pedig a dél-alföldi tanyavilág pásztorait állítja a középpontba. A fesztivál minden programja ingyenes.

Kapcsolódó írásaink

Élő és gyönyörű

ĀPál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas népzenész: Az anyaországról is el lehet mondani, hogy egyre több a fiatal, képzett muzsikus, aki megél a hivatásából

„Mi is Európa vagyunk”

Ā„Szeretném elkerülni, hogy a térségben élők bazárban érezzék magukat. Azt szeretném, ha tudnák: ez a program értük van” – nyilatkozta lapunknak Navracsics Tibor