Kultúra

Kiállítással készült az MMA az 52. Eucharisztikus Kongresszusra

A szeptemberi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként különleges szabadtéri tárlattal készült Székesfehérvárra a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata.

Kiállítással készült az MMA az 52. Eucharisztikus Kongresszusra
A szabadtéri tárlatot Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök is üdvözölte (képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

A szabadtéri tárlat 2021. május 21-étől már látható Székesfehérvár központjában, a Városház téren. Székesfehérvár Magyarországon olyan történelmi szakrális helyszín, amely párhuzamba állítható az eucharisztia üzenetével, továbbá az 1938-as Budapesten megrendezett Eucharisztikus Világkongresszus több kísérő rendezvényének is otthont adott, az akkori eseményen Pacelli bíboros (a későbbi XII. Piusz pápa) is a városba látogatott, ezért Székesfehérvár MJV is örömmel fogadta az MMA kiállítását. A szabadtéri tárlatot Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök is üdvözölte.

Az Eucharisztia: Jézus jelenléte átjárja a mindenséget. Szinte láthatatlanul, de ott van mindenben, mert hisz „benne élünk, mozgunk és vagyunk!” Kell, hogy megtanuljuk a láthatatlant észrevenni, a halhatatlant felfogni. Hogy ne csak nézzünk, de lássunk is, hogy ne csak hallgassunk, de értsünk is. Minden beszél nekünk Istenről, minden hozhat nekünk örömhírt Jézustól, csak vegyük észre, halljuk meg, fogjuk fel. A művész ezt az üzenetet hozza. Arra tanít, hogy a maga eszközeivel megmutatva a titkot, a misztériumot, tanítson meg látni, hallani, érteni… Tanítson meg hinni, hittel élni… Tanítson a legteljesebb élet felfedezésére, befogadására… - köszöntötte a székesfehérvári megyés püspök a 52. Eucharisztikus világkongresszust.

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának tagjai, illetve az általuk meghívott művészek sajátos, egyéni művészetfelfogásuk kifejező eszközeivel mutatkoznak meg a történelmi város közegében. Napjaink képzőművészetének nyelvén megfogalmazott alkotások bemutatásával, szabadtéri kiállítás keretében a vizualitás, a korszerű képi hatás, a szimbolikus megjelenítés eszköztárát felhasználva szólnak a művek az „utca emberéhez” - írta Stefanovits Péter.

A művészek a klasszikus festészeti, plasztikai technikával kifejezett gondolataik mellett, a fotográfia, a digitális képalkotáson alapuló eszközök használatára alapozott műveikkel jelennek meg a város szívében, a szimbolikus emlékmű, az Országalma közelében.

A pünkösd előtt nyíló kiállítás huszonnyolc alkotó, az európai kultúrát alapvetően meghatározó keresztény vallási hagyomány és művészet erejéről, valamint a XXI. századi, mai napig érvényes szellemi hatásáról tesz tanúságot.

Kapcsolódó írásaink

Lélekből fakadó szőttesek

ĀGondolkodó székektől a Heurékáig: péntektől látogatható a kilencvenéves textiltervező- művész, Hager Ritta Belső csend című, születésnapi retrospektív tárlata