Kultúra

Új nemzetközi költészeti fesztivált rendeznek Sárospatakon

Az északkelet-magyarországi térségben ez idáig egyedülálló, nagyszabású világirodalmi találkozót tartanak június 9. és 13. között Sárospatakon. A magyar későreneszánsz költőről elnevezett, I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivált hagyományteremtő céllal szervezik meg tizenöt magyar és tizenöt külföldi költő részvételével. A találkozó díszvendége a bánsági születésű, irodalmi Nobel-díjas írónő, Herta Müller lesz – erősítették meg lapunknak a szervezők, Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány elnöke és Balázs F. Attila költő, fesztiváligazgató.

Új nemzetközi költészeti fesztivált rendeznek Sárospatakon
A találkozó díszvendége a bánsági születésű, irodalmi Nobel-díjas írónő, Herta Müller lesz
Fotó: AFP/Patrick Pleul

A Magyar Hírlapnak elmondták, a költészeti fókusz mellett zenei, kulturális kísérőrendezvényeket is terveznek a fesztiválra, amely a térség népszerűsítésében, ezzel együtt az országimázs növelésében is szerepet kíván játszani. Hozzátették: a határon átnyúló programokat is kínáló összejövetelre a szakmát és a nagyközönséget egyaránt várják.

Lapuknak úgy fogalmaztak, bár a pandémia nem könnyíti meg a szervezési munkát, de a védőoltásnak köszönhetően szerencsére számos országban csökkent a megbetegedések száma, és ebből adódóan enyhültek a járványügyi intézkedések, ami lehetővé teszi, hogy a külföldről érkező, megfelelő védettségi igazolvánnyal rendelkező költőket is fogadni tudják.
Ugyanis Olaszországtól Törökországon át az Egyesült Államokig a világ több pontjáról érkeznek ismert és elismert költők, nem beszélve a Kárpát-medence művészvilágáról.

A magyar kortárs költészetet olyan nevek képviselik majd mások mellett, mint Ágh István, Serfőző Simon, Döbrentei Kornél vagy Vári Fábián László.
Az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál megnyitóját, ha minden jól megy, június 9-én, este hat órakor tartják Sárospatakon, a Rákóczi-vár lovagtermében. Az esemény fővédnöke Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. 

Kapcsolódó írásaink

Kevés szóval sokat mondani

ĀVitéz Ferenc költő és irodalomtörténész Weöres Sándor emlékét idézi meg új kötetében – Báger Gusztáv közgazdász–író különleges figurája a kortárs magyar kultúrának

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom