Kultúra

Kisfilmekkel segíti a művészeti oktatást a Magyar Művészeti Akadémia

Cyrano és filozófia

A Te művészeTED címmel négy, 15–20 perces, fiataloknak szóló művészetelméleti filmet készített az Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI).

Az első alkotást vasárnap mutatták be. A filmek újszerű megközelítésben, humoros formában járják körbe az irodalom, a filozófia, a zenetörténet és az animáció témáit. A sorozat egyes részeit május 10-én, 17-én, 25-én és 31-én rakják fel az MMKI YouTube-csatornájára, írta az MTI. A szervezők célja a művészeti ágak népszerűsítése a pedagógusok bevonásával, valamint a diákok meglévő ismeretei-nek bővítése és kiegészítése. Eddig négy kisfilm készült el.

A fiatalok az egyes részekben Benedek Dániel, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészének közreműködésével ismerhetik meg Cyrano de Bergerac történetét, a filozófiai gondolkodásmód alapjait, Mihalovich Ödön zeneszerző legfontosabb műveit, és azt, hogyan készülnek az animációs filmek.

Mechler Anna Eliza, az MMA ösztöndíjasa Edmond Rostand drámájával, a Cyrano de Bergerac-kal foglalkozik, a kisfilmben a történetet Roxane szemszögéből fogalmazza újra. Boros János az MMKI tudományos főmunkatársa a filozófiai gondolkodás alapjaira világít rá. Windháger Ákos, az MMA MMKI tudományos munkatársa, művelődéstörténész megismerteti a középiskolásokkal a méltatlanul elfeledett magyar romantikus zeneszerzőt, Mihalovich Ödönt. B. Nagy Ervin, az MMA ösztöndíjasa Cserebogarak – Animációs történetek magyar bajnokokról címmel készített rajzfilmsorozatot. A TE művészeTED sorozat aktuális részében az animációkészítés rejtelmeibe nyernek bepillantást a fiatalok.

Kapcsolódó írásaink

Befektetés a jövőbe

ĀA művészet támogatása nem ablakon kidobott pénz – Kortárs művészeti gyűjteményt épít a Magyar Nemzeti Bank Keserü Ilonától Bak Imrén át Maurer Dóráig