Kultúra

„A zene a lélek legmélyebb zugaiban születik”

A Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját ebben az évben Dubrovay László kapta. Ezt a díjat konkrét alkotásért, egy-egy friss, kiemelkedő művészi teljesítményért lehet elnyerni. Dubrovay az elmúlt időszakban komponált, Sonata di felicitá (Boldogság szonáta) című zongoraműve az ősszel CD-n is megjelent.

„A zene a lélek legmélyebb zugaiban születik”
Dubrovay László zongoraművei Balázs János előadásában
Fotó: MMA

A zeneszerző pályája során már a kezdetektől azon munkálkodott, hogy elődei nyomdokain haladva Liszt, Bartók, Kodály útját követve zenében egyesítse a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb zeneszerzési technikákkal, hangkutatási eredményekkel, és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel.

Az öt évvel ezelőtt kiadott első rész után ezen az albumon meghallgathatjuk – egyebek mellett – a Boldogság-szonátát, amelyet a művész 2017-ben komponált. Liszt h-moll szonátája (19. századi) és Bartók szonátája (20. századi) után megérett ugyanis benne az elhatározás, hogy megírja a 21. század magyar szonátáját. Amikor elkészült, azt a zongoristának ajánlotta. De az albumon találjuk a Dalok szöveg nélkül című zongoradarabot, amely sorozat alapjául a Gyurkovics Tibor verseire komponált Fecske-dalok nevű dalciklusa szolgált. Vagy a Nimfák táncát, amely könnyed, légies táncjáték és hajlékonysága a nimfák kecses mozdulatait sugallja. De kiemelhetjük az albumról a Felhangok II. darabot is, amely a Felhangok című zongoradarab alapján készült, és amelynek alapötlete az: hogy a megütött zongorahangok a némán letartott hangok húrjait a közös felhangok megszólaltatására kényszerítik a rezonancia-elv alapján.

A lemezt a Zeneműkiadó Koncert 1234 Kft. adta ki. A felvételek a Magyar Rádió technikai, a Műszaki Egyetem elektronikai stúdiójában és a MOM Kultúrális Központban készültek. Zenei rendező Alpár Tibor, hangmérnök Lukács Miklós.

Objektum doboz

 A lemezbemutató december 14-én lesz a Pesti Vigadó dísztermében. Juhász Előd lesz a műsorvezető, aki a zeneszerzővel és Balázs János zongoraművésszel is beszélget az esten. A pandémia helyzet miatt a koncertet a nézők kivételesen nem a helyszínen, hanem a képernyők előtt követhetik, digitális közvetítés formájában.

Kapcsolódó írásaink