Kultúra

Zenthe Ferencet mindig derű vette körül, és ahogy színpadra lépett, vitte magával csodálatos egyéniségét

Amint arról lapunkban is megemlékeztünk, mindenki "Taki bácsija", a Tenkes örök kapitánya, Zenthe Ferenc idén április 24-én ünnepelte volna századik születésnapját, amely évfordulóról a Petőfi Irodalmi Múzeum-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) virtuális kiállítással emlékezett meg. Csütörtökön este pedig online kerekasztal-beszélgetésen idézték fel a Nemzet Színészének életét és szerepeit.

Zenthe Ferencet mindig derű vette körül, és ahogy színpadra lépett, vitte magával csodálatos egyéniségét
Zenthe Ferenc
Fotó: MH

Megemlékezést tartottak Zenthe Ferenc tiszteletére a Petőfi Irodalmi Múzeum-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) csütörtökön. A Nemzet Színészéről Gajdó Tamás színháztörténész beszélgetett fiával, ifjabb Zenthe Ferenccel, illetve Csernák János, Lőte Attila és Tóth Enikő színművészekkel, akik évtizedekig játszottak együtt Zenthével a Madách Színházban.

„Egy jó apa mellett könnyű jó gyereknek lenni, remélem én is az voltam" – mondta ifjabb Zenthe Ferenc, aki arra is kitért, hogy a név, melyet apjától örökölt, tartást adott neki, rendet teremtett az életében, javította az értékítéletét és sok mindentől megóvta.

Csernák János először diafilmen látta Zenthe Ferencet a Rákóczi hadnagyában, és arra is jó szívvel emlékszik vissza, amikor pénteken sietett haza az iskolából, hogy láthassa a Tenkes kapitányát. Később, amikor főiskolásként a Madách Színházban találkozott a legendás művésszel, nem is remélte, hogy egyszer együtt fognak játszani. „Ahogy színpadra lépett, vitte magával a csodálatos egyéniségét. A végtelenségig kedves, szeretetreméltó ember volt" – tette hozzá.

„Nagy szeretettel emlékszem vissza Ferire! Nagyszerű színész és remek ember volt, aki tökéletesen azonos volt önmagával. Az a magával ragadó természetesség, ahogy ő a természetét transzportálni tudta a színpadra, egészen egyedülálló volt. A normalitás és a hitelesség színésze volt"– jegyezte meg a Jászai Mari-díjas Lőte Attila, aki negyvenkét évig játszott Zenthével együtt a Madách Színházban. Tóth Enikő életigenlő, erős emberként, nagyszerű színészként ismerte meg a színpadi legendát, akit mindig derű vett körül.

A beszélgetést ifjabb Zenthe Ferenc gondolata zárta, aki elmondta, milyen sokat jelent számára az értékrend, melyet apjától kapott. A művész emléke előtt tisztelgő virtuális tárlatot a PIM_OSZMI honapján lehet megtekinteni. 

Kapcsolódó írásaink

Aki a Jóisten tenyerén játszott

ĀGábor diáktól mindenki Taki bácsijáig: száz éve született Zenthe Ferenc – Virtuális kiállítással tiszteleg előtte a Petőfi Irodalmi Múzeum–Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet