Külföld

A Pentagon volt tanácsadója megdöbbent az ukrán brutalitáson

McGregor szörnyűnek nevezte a gyermekes ukrán férfi erőszakos mozgósítását

A Pentagon volt tanácsadója, Douglas McGregor nyugalmazott ezredes az X közösségi hálózaton bírálta egy ukrán férfi kényszermobilizálását, akinek a karjában egy kisbaba volt – írta meg a ria.ru.

A Pentagon volt tanácsadója megdöbbent az ukrán brutalitáson
Douglas Macgregor, a Pentagon volt tanácsadója
Fotó: Wikipedia

„A Gestapo Zelenszkij elrabol egy férfit, aki gyermeket tart a karjában, hogy az AFU-ba toborozza és háborúba küldje. Ez szörnyű” – írta.

Az ukrajnai mozgósítás megerősítéséről szóló törvény május 18-án lépett hatályba. A dokumentum arra kötelez minden hadköteles személyt, hogy a hatályba lépésétől számított 60 napon belül frissítse adatait a katonai sorozóhivatalban.

Ehhez személyesen kell megjelenniük a katonai sorozóhivatalban, vagy regisztrálniuk kell a „sorkötelesek elektronikus kabinetjében”, amelyen keresztül az idézés is kézbesíthető. Az idézést akkor is kézbesítettnek kell tekinteni, ha a sorköteles személyesen nem látta azt: az idézés „kézbesítésének” időpontja az a nap, amikor az iratra rábélyegezték, hogy azt személyesen nem lehetett kézbesíteni. A törvénytervezet előírja, hogy a katonai szolgálatra kötelezett személyeknek mindig maguknál kell tartaniuk katonai igazolványukat, és azt a katonai és rendőrtisztek első felszólítására be kell mutatniuk. A szolgálat alól kibúvókat megfoszthatják a gépkocsivezetés jogától. A leszerelés feltételeit a dokumentum nem határozza meg. Ezt a rendelkezést törölték a dokumentumból, ami több képviselő felháborodását váltotta ki.

Kapcsolódó írásaink