Külföld

Az ukrán belügyminiszter hallani sem akar leszerelésről

Klimenko szerint ha hazaengednék azokat a katonákat, akik már két éve harcolnak, akkor biztosan összeomolna a front

Igor Klimenko ukrán belügyminiszter egy interjúban közölte: jelenleg szó sem lehet arról, hogy leszereljék a haderő katonáit, ugyanis a régóta harcoló alakulatokat azokkal egyenrangú, azonos felkészültségű újakat kellene a helyükre küldeni – közölte a KárpátHír az rbc.ua-ra hivatkozva.

Az ukrán belügyminiszter hallani sem akar leszerelésről
A 43. gyalogos dandár ukrán katonái Harkivnál
Fotó: AFP/Anadolu/Jose Colon

A belügyi tárca vezetője szerint nagy szükség van a harcmezőn a tapasztalt és harcedzett katonákra.

Erről már tárgyalt a frontvonalon szolgálatot teljesítő alakulatok parancsnokaival. Azok úgy vélekednek, hogy ha haza engednék azokat a katonákat, akik már két éve harcolnak, akkor biztosan összeomolna a front. Ahhoz, hogy le lehessen szerelni a régóta harcoló alakulatokat azokkal egyenrangú, azonos felkészültségű újakat kellene a helyükre küldeni. Ám nincs joga a hadvezetésnek arra, hogy megsemmisítsék a védvonalat, mondta a miniszter.

Klimenko elmondta, megérti azokat, akik huzamos ideje szolgálnak a frontvonal mentén és végre szeretnének hazatérni a családjukhoz. Ám a helyzet most olyan, hogy az állam nem engedheti meg a harcoló csapatok lecserélését. A fronton a tapasztalt harcedzett katonákra van szükség. A most kiképzés alatt lévők legfeljebb hónapok múltán lehetnek alkalmasak arra, hogy friss erőként lecserélhessék a régiek legalább egy részét.

Igor Klimenko hozzáfűzte: Ukrajna tárgyalásokat folytat az EU tagországaival az ott tartózkodó, illegálisa oda menekült hadköteles ukrán férfiak hazaküldéséről.

Kapcsolódó írásaink