Külföld

Börtön járhat az Ukrajnának adott vadászgépekért

Hazaárulással vádolják a volt szlovák miniszterelnököt

Büntetőfeljelentéssel néz szembe Eduard Heger korábbi miniszterelnök és Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter, amiért vadászgépeket adtak Ukrajnának – írja a Mandiner a Politico alapján.

Börtön járhat az Ukrajnának adott vadászgépekért
Eduard Heger volt szlovák miniszterelnök
Fotó: AFP/APA/Alex Halada

Szlovákia 2023 tavaszán Ukrajnának adományozta teljes szovjet korabeli MiG–29-es vadászgépflottáját és két légvédelmi rendszert, így az első olyan ország lett, amely harci gépeket küldött Kijevnek. Bár érdemes azt is hozzá tenni, hogy a hírek szerint nem sokra mentek ezekkel az elavult harci repülőkkel az ukránok.

„Ez a döntés védtelenül hagyta a légterünket, és a polgárainkat biztonsági kockázatnak tette ki” – mondta Igor Melicher a védelmi miniszter államtitkára egy pénteki sajtótájékoztatón, majd alkotmányellenesnek nevezte az akkori kormány döntését.

„Ennek a két úriembernek sikerült jobban lefegyvereznie Szlovákiát, mint bármely más ellenségnek” – mondta Melicher, majd hozzátette: „Meggyőződésem, hogy Jaroslav Naď elárulta Szlovákiát, a hazáját”.

Hegert, aki 2021-2023 között miniszterelnök volt, és Naď-ot, aki 2020 és 2023 között védelmi miniszter volt, szabotázs elkövetésével, közhatalmi jogkörrel való visszaéléssel és külföldi vagyon kezelésével kapcsolatos kötelezettségszegéssel gyanúsítják a védelmi minisztérium szerint.

Robert Kaliňák védelmi miniszter korábban árulónak nevezte Naď-ot. „A fegyveres erők ilyen módon történő gyengítése az alkotmányt megsértve a mi politikai szótárunkban nem nevezhető másnak, mint árulásnak. Nem tudom, hogy ez a bűncselekmény lényegét is teljesíti-e, de ez egy olyan személy, aki elárulta a nemzeti értékeket” – fogalmazott Kaliňák június 13-án.

Heger és Naď egy június közepén tartott sajtótájékoztatón visszautasította a vádakat. „Az Ukrajnának adott hadianyag nem csak erkölcsi kérdés volt, hanem Szlovákia valamilyen egyértelmű igazodásának kérdése is a nyugati világban” – mondta Naď, hozzátéve, hogy nagyon büszke a Heger-kormány döntésére, hogy segített Ukrajnának.

Kapcsolódó írásaink