Külföld

Amerikai lap szerint ukrán férfiak tízezrei bujkálnak a hatóságok elől

A New York Times arról tudósít, hogy Kijev megfelelő kiképzés nélkül küld csapatokat a frontra

Nincsenek pontos számok arról, hogy hányan bujkálnak a hatóságok elől, de Kijevben és Lembergben több tízezer embert számláltak a közösségi média csoportjai – írta az Orosz Hírek a New York Timesra hivatkozva.

Amerikai lap szerint ukrán férfiak tízezrei bujkálnak a hatóságok elől
Ukrán katona Donyeckben, bevetés közben a frontvonalnál
Fotó: AFP/Anadolu/Diego Herrera Carcedo

Az ukrán férfiak kifejezték félelmüket, hogy meghalnak a konfliktusban – folytatta az amerikai lap. A New York Times szerint Kijev megfelelő kiképzés nélkül küld csapatokat a frontra, hogy pótolják a harci veszteségeket.

Katonai elemzők egyetértenek abban, hogy a megfelelő kiképzés hiánya megnehezíti Kijev számára, hogy megtartsa a vonalait – állapította meg a NYT.

Ukrajna 2022 februárjában általános mozgósítást hirdetett, amelyet azóta is rendszeresen meghosszabbít, és az ország hatóságai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hadköteles korú férfiak ne kerülhessék el a behívót, többek között megtiltották, hogy az Ukrajnában élő férfiak elhagyják az országot. Május 18-án lépett hatályba Ukrajnában a mozgósítási szabályokat szigorító törvény, amely lehetővé teszi, hogy több százezer újabb ukrán állampolgárt hívjanak be a hadseregbe.

Kapcsolódó írásaink