Külföld

Több száz túsz szabadult ki a dzsihadisták fogságából

A kiszabadított 209 gyereket, 135 nőt és hat férfit teherautókon szállították az északi Borno szövetségi államba

Háromszázötven túsz, főként gyerekek és nők szabadultak ki a Boko Haram dzsihadista csoport fogságából Nigéria északkeleti részén – közölte a nigériai hadsereg hétfőn.

Több száz túsz szabadult ki a dzsihadisták fogságából
Az elrabolt lányok családjai és hozzátartozói gyűlnek össze az Unity Fountain téren, hogy megemlékezzenek a Boko Haram északkelet-nigériai terrorszervezet harcosai által 2014-ben Chibokban történt elrablás 10. évfordulójáról a nigériai Abujában, 2024. április 14-én
Fotó: Anadolu via AFP/Anadolu/Adam Abu-Bashal

A túszokat a Boko Haram harcosainak rejtekhelyéül szolgáló északkelet-nigériai Sambisa erdőben tartották fogva – közölte a nigériai hadsereg magas rangú tisztje hétfőn.

A kiszabadított 209 gyereket, 135 nőt és hat férfit teherautókon szállították az északi Borno szövetségi államba, ahol hazatérésükig a hatóságok gondoskodnak ellátásukról.

A fogvatartott lányok közül sokan kényszerházasságból született gyermekeikkel érkeztek, az egyik kiszabadult nő elmondása szerint hét gyereke miatt nem tudott megszökni a dzsihadisták fogságából.

A hadsereg közlése szerint a túszokat egyegynapos katonai művelettel szabadították ki.

Az 1300 négyzetkilométer kiterjedésű erdőség Borno szövetségi állam területén fekszik, a dzsihadista szervezet és szakadár frakciói innen indítják a szomszédos országokat célzó támadásaikat.

Az ENSZ szerint a dzsihadisták 2009 óta több mint negyvenezer embert öltek meg, és mintegy 2,2 millió embert kényszerítettek arra, hogy elhagyja otthonát Északkelet-Nigériában.

Kapcsolódó írásaink