Külföld

CENTCOM: Több mint 569 tonna segély érkezett Gázába a tengeren át

Egyelőre még nem sikerült eljuttatni az összes segélyszállítmányt a kijelölt raktárakba

Eddig több mint 569 tonna segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe az amerikai hadsereg által kiépített móló segítségével a tengeren át – közölte az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) kedden.

CENTCOM: Több mint 569 tonna segély érkezett Gázába a tengeren át
Az Open Arms élelmiszersegélyt szállító spanyol jótékonysági hajó órákon belül kihajózik ciprusi Larnaca kikötőjéből a Gázai övezetbe. Az ENSZ többször is éhínségre figyelmeztetett a Gázai övezetben, amelyet az izraeli blokád okoz. Az Open Arms közölte, hogy hajója egy 200 tonna élelmiszert szállító uszályt fog vontatni, amelyet partnere, az amerikai World Central Kitchen jótékonysági szervezet később a gázai partokon fog kirakodni
Fotó: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Bár pénteken elindultak a segélyszállítmányok az újonnan létesített amerikai mólóról a Gázai övezet raktáraiba, Izrael továbbra is erős nemzetközi nyomás alatt áll az ostromlott övezetbe beengedett segélyszállítmányok növelése terén.

Az ENSZ közlése szerint pénteken tíz teherautónyi segélyszállítmány érkezett meg a szervezet Világélelmezési Programjának (World Food Programme) Deir al-Balah-i raktárába, viszont a szombaton elindított járművek közül csak öt jutott el a raktárhoz, a többi tizenegyet a palesztinok szállítás közben "kiürítették" egy olyan területen, ahol nehéz humanitárius segélyhez jutni.

Vasárnap, illetve hétfőn nem érkezett segély az átmeneti mólóról - tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink