Külföld

Tusk szerint Izrael kemény próbának teszi ki a lengyelek szolidaritását

A segélymunkások halálát okozó izraeli légicsapás miatt kedden felháborodását fejezte ki és az eset tisztázását követelte Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is

Kemény próbának teszik ki a lengyelek szolidaritását azok a kijelentések, amelyeket Izrael képviselői tettek a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet hét önkéntesének – köztük egy lengyelnek – a gázai övezetben történt halálával kapcsolatban – írta szerdán Donald Tusk lengyel kormányfő az X közösségi felületen.

Tusk szerint Izrael kemény próbának teszi ki a lengyelek szolidaritását
Donald Tusk lengyel kormányfő
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski

Tusk a bejegyzésben név szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Yakov Livnét, Izrael varsói nagykövetét szólította meg, felidézve: a Hamász palesztin iszlamista szervezet októberi terrortámadása miatt a lengyelek túlnyomó többsége teljes szolidaritást vállalt Izraellel.

„Önök ma igazán kemény próbának teszik ki ezt a szolidaritást” – fogalmazott a lengyel kormányfő. A WCK önkénteseit kedden ért „tragikus támadás”, valamint az, ahogyan arra Netanjahu és Livne reagált, „érthető dühöt vált ki” – tette hozzá.

A segélymunkások halálát okozó izraeli légicsapás miatt kedden felháborodását fejezte ki és az eset tisztázását követelte Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is, aki erről telefonon beszélt izraeli hivatali partnetrével, Jiszráél Kaccal.

Szerdán pedig Sikorski a lengyel közszolgálati rádióban Yakov Livne nagykövet előző napi X-bejegyzésére reagált. „A nagykövet úrnak több mértéktartást és alázatot javasolnék” – írta.

Ennek előzménye, hogy az izraeli nagykövet azt írta az X-en: Lengyelországban „szélsőjobboldali és szélsőbaloldali erők is szándékos gyilkossággal vádolják Izraelt”. Kifogásolta egyebek mellett, hogy Krzysztof Bosak, a lengyel parlamenti alsóház egyik alelnöke, az újliberális és radikális jobboldali kispártokat tömörítő Konföderáció politikusa „háborús bűntettek” elkövetésével vádolta meg Izraelt. Háborús bűntettet említett a WCK alkalmazottait érő légicsapással kapcsolatban Szymon Holownia alsóházi elnök is.

Sikorski ebben az összefüggésben azt írta: „amennyiben igaz, amit az izraeli sajtó ír”, és az izraeli erők „szándékosan mértek csapást a humanitárius konvojra abban a hiszemben, hogy abban egy közvetlen fenyegetést nem jelentő terrorista is utazott”, akkor ő „nem ismer olyan erkölcsi rendszert, amely ezt a tettet igazolná”.

Ha a támadók valóban „képesek voltak hét civil életének feláldozására egy terrorista megölése céljából”, akkor Izraelnek bocsánatot kell kérnie, és jóvátételt kell fizetnie – jelentette ki Sikorski.

Tomasz Siemoniak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szerdán a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban megerősítette: a dél-lengyelországi Przemysl kerületi ügyészsége eljárást indított az önkéntes lengyel segélyszervezeti alkalmazott szándékos megölése miatt. A 35 éves Damian Soból ugyanis Przemysl lakosa volt. Lengyelország az állampolgára halálának „teljes körű tisztázását várja el” az izraeli féltől – hangsúlyozta Siemoniak.

Kapcsolódó írásaink

Az EU elítélte az izraeli légi csapást

ĀA hétfő esti légitámadásban több külföldi, köztük Lengyelországból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából érkezett segélymunkás is életét vesztette