Külföld

Szijjártó: Vietnam nagy lehetőségeket nyújt az export- és beruházásorientált magyar gazdaság számára

A délkelet-ázsiai ország gyors gazdasági növekedése megteremtette a lehetőséget az oda irányuló magyar export csúcsának megdöntéséhez

A fantasztikus fejlődést felmutató Vietnam óriási lehetőségeket nyújt az export- és beruházásorientált magyar gazdaság számára, amelyet a hazai kivitel évi százmillió dolláros rekordjának elérése és fenntartása is bizonyít – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Szijjártó: Vietnam nagy lehetőségeket nyújt az export- és beruházásorientált magyar gazdaság számára
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bui Thanh Son, Vietnam külügyminisztere
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a vietnámi kollégájával közös sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a délkelet-ázsiai ország gyors gazdasági növekedése megteremtette a lehetőséget az oda irányuló magyar export csúcsának megdöntésének, majd ezen évi százmillió dolláros érték fenntartásának, amely hatalmas teljesítmény.

Kiemelte, hogy hosszas tárgyalások eredményeként megszülettek azok a szükséges döntések, amelyek nyomán jelentősen bővülhetett a hazai baromfitermékek, orvosi eszközök és gyógyszerek kivitele.

Ráadásul szavai szerint az export további növekedése várható, ugyanis már a finisben vannak azok az egyeztetések, amelyek lehetővé teszik majd sertéshús szállítását is Vietnámba.

Illetve kitért arra is, hogy rendkívül ambiciózus szabadkereskedelmi megállapodás jött létre az Európai Unió és Vietnám között, ennek értelmében a felek 2030-ra a vámok 99 százalékát eltörlik.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a következő napok során a magyar és a vietnámi kormány képviselői tizennégy egyezményt írnak alá.

Ezek közül a legfontosabb a külpolitikai együttműködésről szól, minthogy mindkét állam a béke pártján áll, és segíteni kívánja a rendezésben a háború sújtotta országokat – tájékoztatott.

„Hiszünk a békés és civilizált együttműködésben Kelet és Nyugat között” – szögezte le.

A miniszter végül kifejtette, hogy együttműködési egyezményt köt a két ország mások mellett a kultúra és a vízgazdálkodás területén is, utóbbinak köszönhetően felpöröghet a hazai technológiák kivitele.

Emellett fokozni kívánják a közös fellépést a nemzetközi bűnözés ellen is, ami nagyban hozzájárulhat a felek biztonságához – húzta alá.

Valamint – mint közölte – tíz megállapodás jön létre magyar és vietnámi egyetemek között annak az együttműködésnek az alapján, amelynek keretében már ma is több mint 900 vietnami hallgató tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink