Külföld

Tizenkilenc Irán-barát fegyverest öltek meg légicsapásokban Szíriában

A légicsapásokat feltehetően izraeli gépek mérték az övezetre

Tizenkilenc Irán-barát fegyverest öltek meg szombaton légicsapásokban Szíria keleti részén, az iraki határ közelében, a támadást feltehetően izraeli harci gépek hajtották végre – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet.

Tizenkilenc Irán-barát fegyverest öltek meg légicsapásokban Szíriában
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Delil Souleiman

A legkevesebb kilenc légicsapás célpontjai Irán-barát milíciák állásai voltak a kelet-szíriai Deir ez-Zór tartományban fekvő Bukamal városban, illetve a környékén. Az OSHD szerint célba vettek egy Irakból érkező fegyverszállítmányt és egy lőszerraktárt is, a térségben nagy erejű detonációk hallatszottak.

A nagy-britanniai székhelyű OSDH szerint a halottak között négy szíriai és hat iraki állampolgár van.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója szerint a légicsapásokat feltehetően izraeli gépek mérték az övezetre. Az OSDH korábban amerikai légicsapásokat említett.

Az AFP francia hírügynökségnek egy esetleges kelet-szíriai légicsapással kapcsolatos kérdésére egy amerikai katonai vezető közölte, hogy „az Egyesült Államok nem hajtott végre semmilyen védekező légi csapást szombatra virradó éjszaka”.

Irán-barát milíciák az elmúlt hetekben fokozták támadásaik intenzitását a szíriai és az iraki amerikai támaszpontok ellen, válaszul a gázai övezeti izraeli hadműveletre. Egy amerikai illetékes szerint október közepe óta legkevesebb 105 támadást hajtottak végre iraki és szíriai amerikai célpontok ellen.

Október 7., a Hamász iszlamista palesztin szervezet Izrael elleni támadása óta az egész térségben rendkívül feszült a biztonsági helyzet.

Elrettentésül az Egyesült Államok több fegyverrendszert, hadihajót és repülőszázadot vonultatott fel a Földközi-tenger keleti térségébe, és több ezer katonát vezényelt át a Közel-Keletre az ott állomásozó amerikai kontingensek megerősítésére.

Irakban mintegy 2500, Szíriában pedig 900 amerikai katona állomásozik.

Kapcsolódó írásaink