Külföld

Joe Biden mindenkit meglepő nagy beismerése

Joe Biden amerikai elnök közölt egy elméletet arra vonatkozóan, hogy mi válthatta ki a Hamász meglepetésszerű támadásait, amelyek a gázai háborúhoz vezettek: ő maga – olvasható az OroszHírek hírösszefoglalójában.

Joe Biden mindenkit meglepő nagy beismerése
Joe Biden és Benjamin Netanjahu
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

A massachusettsi Nantucketben pénteken újságíróknak nyilatkozva az amerikai elnök arról beszélt, hogy a Hamászt az Izrael és Szaúd-Arábia közötti békemegállapodásról szóló tárgyalásokon elért amerikai előrelépés motiválta a dél-izraeli kibucok elleni október 7-i támadásra.

Állítása szerint a tárgyalások megélénkültek, miután a szeptemberi G20-csúcstalálkozón bejelentettek egy hatalmas vasúti projektet, amely egy Rijád és Izrael közötti összeköttetést is magában foglal.

„Nem tudom bizonyítani, amit mondani fogok – mondta Joe Biden. – De úgy vélem, hogy a Hamász többek között azért csapott le akkor, amikor lecsapott, mert tudták, hogy nagyon szorosan együttműködöm a szaúdiakkal és másokkal a régióban, hogy békét teremtsünk a térségben Izrael és Izrael létezéshez való jogának elismerése révén”.

Szaúd-Arábia a hírek szerint valóban közel állt egy megállapodáshoz az Izraellel való kapcsolatok normalizálásáról, a legutóbbi gázai konfliktus kirobbanása után azonban befagyasztották a tárgyalásokat.

Érdemes hozzátenni, Joe Biden elődje, Donald Trump közvetítette az Ábrahám Egyezményt, amelynek értelmében Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel. Később Szudán és Marokkó is aláírta a megállapodásokat.

Kapcsolódó írásaink