Külföld

Hollandia jövőre kétmilliárd eurót szán Ukrajna támogatására

Hollandia jövőre több mint kétmilliárd eurót különít el Ukrajna támogatására – közölte pénteken Kajsa Ollongren ügyvivő védelmi miniszter.

Hollandia jövőre kétmilliárd eurót szán Ukrajna támogatására
Augusztusban Hollandia ígéretet tett Kijevnek, hogy az összes F–16-os vadászgépét átadja az ukrán fegyveres erőknek (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Ted Aljibe

A keret túlnyomó többségét a holland kormány az Oroszország elleni háborúban védekező ország katonai támogatására szánja, de a helyreállításra, az újjáépítésre és a kiberbiztonságra is elkülönítenek összegeket.

„Hollandia továbbra is támogatja Ukrajnát. Ezzel a jelentős összeggel egyértelmű jelzést küldünk: Ukrajna mindig is számíthatott és számíthat ránk” – nyilatkozott Ollongren. A miniszter szerint ez a kiadás „észszerű”, mert Hollandia biztonságáról is szól.

„Ha Ukrajna nem nyeri meg ezt a háborút, akkor egy sokkal nagyobb problémával fogunk szembenézni, ami sokkal többe fog nekünk kerülni” – magyarázta.

Az ügyvivő kormány szerint Ukrajnának nagy szüksége van lőszerre és a már meglévő fegyverarzenáljának karbantartására. Hollandia egyebek között azt szeretné, ha a pénzzel segítenék Ukrajna légvédelmének megerősítését, hogy az ország továbbra is meg tudja védeni magát az orosz támadásokkal szemben.

Augusztusban Hollandia ígértet tett Kijevnek, hogy az összes F–16-os vadászgépét átadja az ukrán fegyveres erőknek. Néhányat azonban még visszatart az ukrán pilóták kiképzésének céljából.

Kapcsolódó írásaink