Külföld

Elnéptelenedhet Ukrajna?!

A háború előtti becslések szerint Ukrajnában a 20 éves férfiak 42%-a nem éli meg a 65 éves kort

Ukrajnának minden körülmények között elnéptelenedéssel, munkaerőhiánnyal és a népsűrűség csökkenésével kell szembenéznie – mondta Ella Libanova, a Demográfiai és Társadalomkutató Intézet igazgatója, jelentette az Interfax-Ukrajna.

Elnéptelenedhet Ukrajna?!
Kjevi metróállomást használnak menedékként az ukránok
Fotó: AFP/Daniel Leal

Az általa bemutatott becslések szerint ez év elején az ukrán hatóságok ellenőrzése alatt álló terület lakossága 31,6 millió fő volt, jelenleg valamivel magasabb – írta meg az economic.karpat.in.ua.

„35 millió rendkívül optimista forgatókönyv 2033-ra. A demográfiai növekedés lehetősége kimerült. A fejlett országokban ezt a migráció kompenzálja” – mondta az intézet igazgatója.

A kivándorlásról beszélve Libanova felidézte, hogy a háború előtt úgy vélték, mintegy 3 millió ukrán dolgozott külföldön, a háború után azonban további 6 millió ember távozott az országból.

A szakember elmondta, hogy a háború után ne mesterségesen korlátozzák a kivándorlást, hanem kezdjék el már a felkészülést a bevándorlásra. Szerinte évente akár 300 000 migránsra is szükség lehet ahhoz, hogy a lakosság 30 milliós szinten maradjon.

Kapcsolódó írásaink