Belföld

Komoly eredményeket ért el a magyar kormány az elmúlt tizenkét évben a demográfia terén

Magyarország és Szerbia számára is nagyon fontos a család, ezért szeretnék azt erősíteni, és olyan intézkedéseket hozni, amelyek elősegítik a gyermekvállalást – hangsúlyozta Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára hétfőn Belgrádban a Szerbia – A mi családunk című nemzetközi családügyi és demográfiai konferenciát követően a magyar közmédiának nyilatkozva.

A politikus elmondta, hogy Magyarországnak van a világon talán a legösszetettebb és legrészletesebb családtámogatási rendszere. A demográfia terén a magyar kormány komoly eredményeket ért el az utóbbi tizenkét évben, Szerbia pedig egyrészt a jó példák, másrészt a gyümölcsöző és szoros kapcsolat okán hívta meg a magyar kormányt is a családokról szóló konferenciájára.

Beneda Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvény során „többször elhangzott az a Magyarországgal kapcsolatos dicséret, hogy jó példát tudtunk számukra is mutatni, néhány gyakorlatunkat már igyekeznek ők is bevezetni, és sikerült közösen megerősíteni azt a szándékot, hogy a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat kicseréljük, hiszen hasonló az a demográfiai népesedési kihívás, amellyel Szerbia és Magyarország is szembesül”.

A helyettes államtitkár előadásában bemutatta a magyar kormány családpolitikával kapcsolatos társadalomfilozófiai megközelítését. Mint mondta, azt indokolta meg és vázolta fel, „hogy miért is a családokat tartjuk a nemzet legfontosabb építőkövének, és melyek azok az intézkedések, amelyekkel ezt próbáljuk segíteni”. Hozzátette: felvetődött annak a lehetősége, hogy létrehoznak egy stratégiai munkacsoportot, amelyben Magyarország és Szerbia a népesedéspolitikai, családpolitikai kérdéseket is meg tudja egymással vitatni.

„Nagyon fontos az együttműködés, nagyon fontos egymás jó gyakorlatainak a figyelése, hiszen Európa demográfiai téllel áll szemben” – húzta alá. Magyarázata szerint a nyugati országok a demográfiai kérdéseket más irányból igyekeznek megoldani, míg Magyarország és Szerbia számára a család képvisel komoly értéket, ezért azt szeretnék erősíteni. „Sok tekintetben hasonló a helyzetünk, és ez a sosem látott jó kapcsolat, amely most Szerbia és Magyarország között van, megad minden alapot arra, hogy ez az együttműködés erősödjön, folytatódjon” – zárta szavait a politikus.

Kapcsolódó írásaink