Gazdaság

Matolcsy: A demográfia továbbra is fontos szerepet játszik a jövő alakításában

Igazán vicces, hogy a nyugati gondolkodásmódban csupán egyetlen megoldás létezik a népfogyatkozás feltartóztatására: a tömeges bevándorlás - mutatott rá Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a novekedes.hu portálon megjelentetett cikkében, amelyben válaszol az „Lousy demographics will not stop China's rise" (A silány demográfia nem fogja megállítani Kína felemelkedését) című cikkre. (Gideon Rachman, FT, 2021. május 4.)

Ha Kínáról esik szó, akkor viszont kész tényként kezelik a vágyálmokat, emlékeztetett a jegybankelnök.

„Először is: Kína alacsony termékenységi rátája azt jelenti, hogy a népesség csökkenni fog és el fog öregedni az elkövetkezendő évtizedek során. Valóban? Mi van akkor, ha Kína támogatni kezdi a két-három gyermekes családokat a következő évtizedekben?” - vetette fel Matolcsy.

„Másodszor pedig: Kína sosem éri el az Egyesült Államok egy főre jutó vagyoni helyzetét. Tényleg? És mi van, ha Kína meg is haladja azt, még jóval a XXI. század vége előtt, ami azt egyben azt jelentené, hogy sikerült egy nagyvonalú gyermek-barát stratégiát fenntartania? Úgy tűnik, hogy a demográfia továbbra is a világpolitika alakítója marad. Éppen ez az oka annak, hogy Kína meg fogja oldani demográfiai problémáit” - olvasható a jegybankelnök cikkében.

Kapcsolódó írásaink

A magyar sikerrecept

ĀNovák Katalin a Faktumban: Az unió álmokat szövöget, nem problémákat old meg