Külföld

Most már csökkentené az abortuszok számát Kína

Peking folytatja a harcot a népességfogyással, mindinkább látszik az egykepolitika elhibázottsága

Most már csökkentené az abortuszok számát Kína
Világszinten a legalacsonyabbak közt van Kína születési rátája
Fotó: AFP/Wang Zhao

A kínai kormány lépéseket tesz az abortusz visszaszorítása és a termékenységi kezelések könnyebbé tételéért azért, hogy javítson az ország születési rátáján, amely világszinten is a legalacsonyabbak között van – jelentette be az állam egészségügyi hatósága kedden.

A nagyobb termékenységi kedvet az állam a jövőben az adózás, a lakhatás, az oktatás és a biztosítás terén nyújtott kedvezmények segítségével igyekszik majd fokozni – olvasható a hatóság honlapján. A helyi kormányzatokat emellett a gyermekgondozási szolgáltatások javítására, valamint családbarát munkahelyek kialakítására biztatják.

A tervek között szerepel a reproduktív egészség védelmének népszerűsítése, a mesterséges megtermékenyítést szolgáló kezelések megkönnyítése, továbbá „a nem kívánt terhességek és az orvosilag nem szükséges abortuszok megelőzése”.

Az 1,4 milliárdos Kína termékenységi rátája 2021-ben 1,16 volt. Ez kevesebb, mint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által ideálisnak tartott, 2,1-es érték, szakértők pedig további csökkenést jósoltak a 2022-es év végéig.

Demográfiai elemzők rámutatnak arra, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a Kína által előirányzott, számos korlátozással járó zéró tolerancia politikája vélhetően nem erősíti a lakosokban a gyerekvállalási kedvet.

Peking 2015-ben – a demográfiai mutatók drasztikus zuhanása nyomán – törölte el az 1980 óta érvényben lévő „egy család, egy gyermek” politikát, és az irányvonalat két gyermekre módosította, 2021-ben pedig már hármat „engedélyezett” a házaspároknak.

Tavaly a hatóságok már több könnyítést vezettek be a gyerekes családok számára, egyebek között meghosszabbították a szülési szabadságot, csökkentették a magántanárok díjszabását, és többletpénzt adtak a harmadik gyerek születése után.

Kínában az abortusz viszonylag könnyen hozzáférhető: 2015 és 2019 között több mint 9,5 millió terhességmegszakítást regisztráltak az ország egészségügyi bizottságának 2021-es jelentése szerint.

Kapcsolódó írásaink