Külföld

A román kormány intézkedései ellen tüntettek közszolgálati tisztviselők Bukarestben

Az ország minden tájáról érkeztek szakszervezeti képviselők

A bukaresti pénzügyminisztérium előtt tüntettek csütörtökön a köztisztviselőket, börtönőröket, kulturális intézmények alkalmazottait tömörítő Publisind szakszervezet képviselői, tiltakozva a kormány által bejelentett, a költségvetési hiány csökkentését célzó intézkedések ellen.

A román kormány intézkedései ellen tüntettek közszolgálati tisztviselők Bukarestben
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Az ország minden tájáról Bukarestbe érkezett több mint ezer szakszervezeti képviselő egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a kormány korlátozná a pótlékokra, étkezési és üdülési utalványokra jogosultak körét, megvonná a hétvégi munkáért járó túlórapénzt, a krónikus létszámhiány ellenére felszámolná a betöltetlen állami posztokat, összevonná a kisebb intézményeket.

A rendőrök szakszervezete a munkaügyi minisztérium előtt tüntetett, a 2017 óta hatályos bértörvény által előírt, rendre elnapolt béremelések folyósítását, a fegyveres testületek szolgálati nyugdíjának megőrzését, az étkezési és veszélyességi pótlékok emelését követelve. A rendőrök a jogállásukat szabályozó törvény módosítását és – az utóbbi időben elszaporodott erőszakos cselekményekre hivatkozva – a garázdaság miatt kiszabható büntetési tételek drasztikus szigorítását sürgették.

A bukaresti kormány megszorító intézkedései ellen más ágazatok – köztük a hiányzó adóbevételek hatékonyabb behajtására hivatott revizorok – is lázonganak, és további tüntetéseket helyeztek kilátásba.

A szociáldemokrata Marcel Ciolacu vezette szociálliberális koalíciós kormány hónapokig tartó egyeztetés után kedden tette közzé a deficitcsökkentő törvénytervezetét, amely az állami kiadások leszorításával valamint a bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelné a költségvetési hiányt.

A bukaresti kormány 4,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal tervezte meg a 2023-as évi költségvetést, de az előirányzottnál jóval kisebb bevételek és nagyobb kiadások miatt – korrekció nélkül – a hiány év végéig ennek másfélszeresét is elérheti, ami miatt az Európai Bizottság felfüggesztheti a túlzottdeficit-eljárás alatt álló ország hozzáférését az uniós forrásokhoz.

Kapcsolódó írásaink