Külföld

A Soros-birodalom mostantól még több országban próbál káoszt teremteni

Alex Soros várhatóan az apja által kitaposott úton jár majd tovább

Soros György fia az elmúlt egy évben többek között Olena Zelenszkával, az ukrán elnök feleségével, Denisz Smihal miniszterelnökkel, valamint Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is találkozott, így várhatóan a Soros-hálózat fejeként is kiemelt figyelmet fordít majd az ukrán kérdésre – mondta Kosztur András az Origónak adott interjúban.

A Soros-birodalom mostantól még több országban próbál káoszt teremteni
Az üzletember fia, Alex Soros
Fotó: AFP/Getty Images/Bennett Ragli

– Alex Soros veszi át Soros György helyét a Soros-birodalomban, aki azt is bejelentette, hogy az eddigieknél is több pénzügyi támogatásra számíthat az amerikai baloldal, és világossá tette: azt akarja, hogy Amerika még komolyabban háborúzzon. Ez mit jelent a gyakorlatban?

– Alex Soros várhatóan az apja által kitaposott úton jár majd tovább, bár fiatal korából fakadóan az alapítványhálózata tevékenységének intenzitása persze nőhet.

– Az elmúlt években, de különösen a háború kitörése óta Alex soros szemmel láthatóan dolgozott személyes kapcsolatai kiépítésén a világ számos pontján, köztük a soros-alapítványok kiemelt tevékenységi területein, azaz a nyugat-Balkánon (Albánia, Észak-Macedónia, Koszovó) és Ukrajnában.

– Az elmúlt egy évben többek között Olena Zelenszkával, az ukrán elnök feleségével, Denisz Smihal miniszterelnökkel, valamint Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is találkozott, így várhatóan a Soros-hálózat fejeként is kiemelt figyelmet fordít majd az ukrán kérdésre.

– Soros György korábban több országot is bedöntött, és spekulációi miatt komoly feszültségeket szított már. Mi volt ennek a folyamatnak a logikája, és miért állt ez érdekében? Várható-e az, hogy a háború fokozódik azért, mert megfogadja a Nyugat a tőzsdespekuláns és fia tanácsait?

– Soros tevékenységében keverednek az ideológiai és pénzügyi megfontolások. Soros politikai célja az, hogy az úgynevezett „zárt” társadalmakat kinyissa, ami a gyakorlatban a fennálló, a milliárdos nézeteinek nem megfelelő rendszerek megdöntését jelenti, általában konkrét alternatíva nélkül. A régi rendszerek helyén keletkezett politikai űr azonban nemcsak a „nyílt társadalom” nézeteinek terjesztése előtt nyit terepet, de ezzel párhuzamosan befektetési lehetőséget is teremt a milliárdos, illetve partnerei számára.

– Sorosék hálózata általában ott tud hatékonyan működni, ahol érdekei az amerikaiak aktuális geopolitikai szándékaival egybeesnek, és ahol tulajdonképpen az amerikai külpolitika meghosszabbított kezeként, segédcsapataként tud fellépni.

– Vannak olyan esetek, amikor Sorosék vagy helyi hálózatuk álláspontja radikálisabb az amerikai külügynél, és utóbbi nem követi előbbi mozgását. Az elmúlt években ilyen volt például a grúziai politikai válság. Kijev Washington általi támogatása számos tényezőtől függ, a front alakulásától a jövő évi elnökválasztási kampány szempontjaiig, a Soros-hálózat lobbitevékenysége pedig csak az egyik, bár természetesen nem elhanyagolható tényező a döntéshozatalban.

– Milyen kapcsolat van a demokraták és a Soros család között?

– Soros György régi támogatója a Demokrata Pártnak, ez irányú tevékenysége pedig az elmúlt időszakban csak fokozódott. Olyannyira, hogy a tavalyi félidős választások előtti időszakban az OpenSecrets nevű, amerikai kampányfinanszírozást monitorozó szervezet adatai szerint Soros volt a legbőkezűbb kampánydonor, aki két év alatt több mint 178 millió dollárt költött a demokrata jelöltök támogatására. Legalábbis hivatalosan, sajtóhírek szerint ugyanis alapítványai egyéb, politika-közeli „civil” szervezetek hálóján keresztül további százmilliókkal támogathatták a demokrata kampányt. Ez persze nem újdonság, az összeg növekedése azonban kirívó – a 2016-os elnökválasztási kampányra például még „csak” 22 millió dollárt költött a milliárdos –, és vélhetően összefüggésben volt azokkal a „félelmekkel”, miszerint a republikánusok kongresszusi győzelmük esetén leállítják, de legalábbis csökkentik és szigorúbb ellenőrzés alá vonják az Ukrajnának szánt támogatásokat.

A demokratákkal való kapcsolatuk, hogyan befolyásolja a háborúról vallott nézeteket és cselekedeteiket?

Jelenleg Sorosék és a demokrata vezetés is azonos állásponton van Ukrajna kérdésében, Soros György legutóbbi véleménycikke szerint pedig optimista az ukrán ellentámadás és általában a háború kimenetelével kapcsolatban. Rövidesen kiderülhet, igaza lesz-e, illetve, ha mégsem, az hogyan befolyásolja majd a washingtoni döntéshozatalt.

Kapcsolódó írásaink