Külföld

Továbbra is hozzáférhet bizalmas dokumentumokhoz a Pentagon-iratok szivárogtatója

Úgy vélik, ez a legsúlyosabb amerikai biztonsági rés

Jack Teixeira, a massachusettsi nemzeti gárda tagja ellen április 14-én vádat emeltek azzal, hogy titkos dokumentumokat szivárogtatott ki. Úgy vélik, ez a legsúlyosabb amerikai biztonsági rés azóta, hogy 2010-ben több mint 700 000 dokumentum, videó és diplomáciai távirat jelent meg a WikiLeaks weboldalán – írta a 24.hu.

Továbbra is hozzáférhet bizalmas dokumentumokhoz a Pentagon-iratok szivárogtatója
Az ügyészség ezért meghosszabbítaná a férfi előzetes letartóztatását (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Jakub Porzycki

A mindössze 21 éves Teixeira a hírszerző egységben dolgozott, és hozzáféréssel rendelkezett katonai hírszerzési rendszerekhez. Sőt, az ügyészek szerint továbbra is hozzáférése lehet minősített anyagokhoz.

Az ügyészség ezért meghosszabbítaná a férfi előzetes letartóztatását: érvelésük szerint továbbra is birtokában lehet olyan dokumentumoknak, vagy tudomása lehet olyanokról, amelyeket egyelőre nem hozott nyilvánosságra – írja a BBC.

Az alperes már eddig is óriási kárt okozott az Egyesült Államok nemzetbiztonságának, és azok a lehetséges károk, amelyeket még az alperes okozni képes, rendkívüliek

– áll az ügyészség által jegyzett, 48 oldalas bírósági beadványban.

Az ügyészek szerint a férfi nagy mennyiségű bizalmas információhoz jutott hozzá, amely „messze meghaladja a nyilvánosságra hozott adatokat”.

A nyomozók továbbra sem tudják, hogyan szivároghatott ki az a több mint százoldalnyi titkos dokumentum az amerikai hírszerzéstől, amelyek az Egyesült Államok szövetségeseiről és az ukrajnai háborúról is érzékeny információkat tártak a világ elé.

A Pentagonból származó dokumentumok először a videójátékosok körében népszerű honlapon, a Discordon kezdtek el terjedni. A Bellingcat kiderítette, hogy először Teixeira saját discordos csevegőszobáján jelentek meg a dokumentumok.

Az ügyészek azt is elmondták, hogy a férfi letartóztatása után az FBI egy tabletet, egy laptopot és egy Xbox-játékkonzolt talált az otthonában, amelyeket összetörtek és kukába dobtak.

Teixeirát a mai nap során fogják meghallgatni az ügyben. Amennyiben a bíróság bűnösnek mondja ki védelmi információk jogosulatlan továbbításának vádjában, akár 15 év börtönbüntetést is kaphat.

Emellett minősített dokumentumok jogosulatlan eltávolításával és megőrzésével is vádolják.

Kapcsolódó írásaink