Külföld

Pentagon: Az ukrán konfliktus tanulságait felhasználva fogjuk segíteni Tajvant

Az Egyesült Államok nem hiszi, hogy Peking küszöbön álló támadást tervez

A Pentagon az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek tanulságait felhasználva segíteni fogja Tajvant egy esetleges konfliktusban Kínával – mondta Kathleen Hicks amerikai védelmi miniszterhelyettes, írja az Oroszhírek.hu.

Pentagon: Az ukrán konfliktus tanulságait felhasználva fogjuk segíteni Tajvant
Kathleen Hicks amerikai védelmiminiszter-helyettes
Fotó: Getty Images via AFP/Getty Images North America/Alex Wong

„Az ukrajnai konfliktusból számos előnyt merítettünk egy esetleges csendes-óceáni kihívás szempontjából” – mondta Hicks a Bloombergnek egy szerdán megjelent interjúban.

„Most tanuljuk meg, hogyan növeljük az ipari bázisunkat, és hogyan tanulmányozzuk ezt az ipari bázist, amely az elmúlt 60 évben egyfajta lakoma és éhínség ciklusban volt”.

A konfliktus rávilágított arra, hogy milyen nehézségekbe ütközik, ha gyorsan elegendő fegyvert és felszerelést kell beszereznie Kijevnek – magyarázta Hicks. Az Egyesült Államok többször is felhasználta az elnöki lehívási engedélyt (PDA), hogy felgyorsítsa a készletek Ukrajnának történő átadását, és ugyanezt tervezi Tajvannal is.

„Most azon gondolkodunk, hogyan használjuk fel ezeket a hatóságokat, hogy gyorsabb és nagyobb kapacitású lőszer-szállítást generáljunk a csendes-óceáni erőink számára” – mondta Hicks, hozzátéve, hogy a pentagonnak világos stratégiája van, amely Kínára összpontosít.

Bár a helyettes államtitkár elismerte, hogy az Egyesült Államok nem hiszi, hogy Peking „küszöbön álló támadást” tervez Tajvan ellen, fenntartotta, hogy a Pentagon elkötelezett amellett, hogy „biztosítsa, hogy a (kínai) vezetés mindennap felébred, és azt mondja, hogy ma nem az a nap, amikor az amerikai érdekeket fenyegető agresszióra vállalkozik”.

Decemberben Joe Biden amerikai elnök aláírta a 2023-as nemzetvédelmi felhatalmazási törvényt, amely kétmilliárd dollár katonai kölcsönt tartalmaz Tajpejnek. A törvény azt is lehetővé teszi, hogy Washington 100 millió dollár értékű lőszerkészletet halmozzon fel a szigeten vagy annak közelében.

Csen Csien-jen tajvani miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy még folynak a tárgyalások a „regionális készenléti készletek” összeállításáról.

Peking ebben a hónapban nagyszabású hadgyakorlatokat tartott a sziget körül, válaszul Caj Jing-wen tajvani elnök amerikai látogatására. Peking Tajvant – amelyet az 1940-es évek vége óta külön kormány irányít – saját területének tekinti, és a helyi és külföldi tisztviselők közötti kapcsolatfelvételt a belügyeibe való beavatkozásnak tekinti. Kína azzal is vádolta Washingtont, hogy támogatja a sziget „szeparatista erőit”.

Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly azt mondta, hogy Peking a Tajvannal való békés „újraegyesítést” támogatja, de fenntartja a jogot, hogy szükség esetén erőszakot alkalmazzon.

Az Egyesült Államok támogatja az „Egy Kína” politikát azzal, hogy tartózkodik a Tajvannal való hivatalos diplomáciai kapcsolatok felvételétől. Washington ugyanakkor fegyvereket ad el a helyi hatóságoknak, és ígéretet tett arra, hogy invázió esetén megvédi a szigetet.

Kapcsolódó írásaink