Külföld

Az USA ötszörösére növeli a tüzérségi lövedékek gyártását Ukrajna számára

Ez a legegyértelműbb bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok támogatni kívánja Ukrajnát

Az amerikai védelmi minisztérium azt tervezi, hogy két éven belül 500 százalékkal növeli a tüzérségi lőszerek gyártását Ukrajna számára, és havonta 90 000 lövedéket állít elő – számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a The New York Times című amerikai lapra hivatkozva.

Az USA ötszörösére növeli a tüzérségi lövedékek gyártását Ukrajna számára
Amerikai gyártmányú ágyúval tüzelnek az ukrán katonák
Fotó: SERGEY BOBOK / AFP

Az újság szerint „a Pentagon célja az, hogy két év alatt 500 százalékkal növelje a tüzérségi lövedékek gyártását, a hagyományos lőszerek előállítását a koreai háború óta nem látott szintre emelve, mivel dollármilliárdokat fektet be az ukrajnai háború okozta hiányok ellensúlyozására és a készletek feltöltésére a jövőbeli konfliktusok esetén”. Az erőfeszítések, amelyek magukban foglalják az üzemek bővítését és új gyártók bevonását, része „az Egyesült Államok védelmi ipari bázisa 40 év óta legagresszívebb modernizálásának” – emlékeztetett a kiadvány.

A kiadvány azt is megírta, hogy „míg a Pentagon arra összpontosított, hogy kevés drága, nagy pontosságú fegyverrel vívjon háborút, Ukrajna nagymértékben támaszkodik a nem irányított lövedékeket használó tarackokra”. Az Ukrajna elleni orosz invázió előtt az amerikai hadsereg havonta 14 400 nem irányított lövedéket állított elő, de az ukrán fegyveres erők ellátásának szükségessége arra késztette a Pentagon vezetését, hogy szeptemberben megháromszorozza, majd januárban ismét megduplázza a termelést havonta 90 000 vagy több lövedék gyártásával. „A hadsereg döntése a tüzérségi lőszerek gyártásának bővítéséről a legegyértelműbb bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok támogatni kívánja Ukrajnát függetlenül attól, hogy meddig tart a háború” – szögezte le a The New York Times.

Kapcsolódó írásaink