Külföld

Schmidt Mária nem tudja, miért jó a lengyeleknek, ha Ukrajna nyeri a háborút

Arról is beszélt, hogy mekkora szerepe van a háborúban a propagandának

Schmidt Mária az InfoRádiónak adott terjedelmes interjúban többek között arról is beszélt, hogy mekkora szerepe van a háborúban a propagandának, milyen következményekkel járhat Ukrajna győzelme, illetve hogy miért olyan különleges számára Németország.

Schmidt Mária nem tudja, miért jó a lengyeleknek, ha Ukrajna nyeri a háborút
Schmidt Mária
Fotó: schmidtmaria.hu

A Terror Háza Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában vendégszerepelt, amit az Index szemlézett. Arra a kérdésre, hogy egy tényleges vért termelő háborúban ki nyeri a propagandaháborút, azt felelte, hogy ez a legfontosabb kérdés. A hadviselésnek az egyik legfontosabb terepe, még talán fontosabb, mint maga a front. Mert ha az embereknek az erkölcsi ereje, a harckészsége, az a fajta elkötelezettsége, hogy ők a háborúban a hazájukat védik, jó ügyért harcolnak megroppan egy ellenséges propaganda hatására, akkor elveszítik, hiába van bármilyen fegyverük – vélekedett Schmidt Mária, aki a vietnami háborút hozta fel példának, ahol hiába volt hadsereg, felkészültség és fegyverzet szempontjából is fölényben az Egyesült Államok, otthonukban elvesztették a propagandaháborút, ezért pedig „csúfosan el kellett kullogniuk”.

Schmidt Mária kitért arra is, hogy egyes országoknak milyen érdekei fűződhetnek egyik, illetve másik fél sikeréhez. A történész – elmondása szerint – megérti a balti országok félelmét Oroszországtól, hiszen ők a Szovjetunió részei voltak, de szerinte Lengyelországgal más a helyzet, ugyanis úgy látja, hogy nem elég megfontoltak a lengyel politikusok megszólalásai és az ország reagálásai. „Nem tudom, nem hallottam még azokat az érveket, hogy miért lenne jó, mondjuk Lengyelországnak, ha Ukrajna nyerne” – mondta. Schmidt Mária szerint erről kéne elgondolkodnia a lengyeleknek és a németeknek is, hiszen, „ha Ukrajna úgy megnyeri a háborút, ahogy arról a lengyelek meg az amerikaiak beszélnek, tehát hogy Oroszország meggyengül és ők visszafoglalnak mindent, akkor azt tudomásul kell venni, hogy ez egy amerikanizált, állig felfegyverzett, nagyon agresszív ország lesz”.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója elárulta: azért foglalkozik annyit Németországgal, mert Európa legnagyobb, legerősebb országának tartja. Ezt a kijelentését annak fényében is érdekesnek találja az Index, hogy tavaly év végén egy interjúban még úgy fogalmazott, hogy Németország nincs többé. Mindezt azzal indokolta, hogy Németország és a német kancellár nem szólalt fel az Északi Áramlat vezetékeit ért terrortámadás után, és hogy ő nem látta azokat a német címlapokat, amelyek felháborodtak volna azon, hogy az országot ellátó vezetéket támadás érte.

Kapcsolódó írásaink