Külföld

Lőszerhiány alakult ki Amerikában Ukrajna miatt

Az Egyesült Államok hadiipara nem tud lépést tartani a háborúval

Az amerikai fegyvergyártók nem tudnak lépést tartani az ukrán igényekkel. Ezt állapította meg egy friss tanulmány, amely szerint az Egyesült Államok komoly bajban van, és ezzel csökkent az elrettentő ereje is.

Lőszerhiány alakult ki Amerikában Ukrajna miatt
Amerikai gyártmányú Javelin rakétákkal gyakorlatoznak az ukrán katonák
Fotó: AFP/Handout/Ukrainian Defence

A tavaly augusztus óta Ukrajnába küldött Javelin vállról indítható rakéták száma a 2022-es költségvetési termelési ráták alapján körülbelül hét év alatt pótolható, a Kijevnek szállított légvédelmi Stinger rendszerek száma pedig nagyjából megfelel annak, amennyit az elmúlt húsz évben külföldre exportáltak – derül ki a The Wall Street Journal által ismertetett tanulmányból. Az amerikai lap azt írja: az USA védelmi ipara jelen állapotában képtelen kielégíteni az igényeket.

A cikk emlékeztet rá, hogy az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt arra, hogy több mint 27 milliárd dollár értékű katonai felszereléssel támogatja Ukrajnát, de kiderült, hogy a hadiipar nem tud lépést tartani, egyre nagyobbak a csúszások, a készletek pedig fogynak.

Seth Jones, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjánk alelnöke és a dolgozat szerzője hangsúlyozta, Washington két évtizeden át harcolt Afganisztánban és Irakban. Mindkettő „csapatintenzív” konfliktus volt, de egyik sem volt anyagháború, szemben az ukrajnaival. A vizsgálata pedig azt bizonyította, hogy Amerika nincs felkészülve egy hosszan elnyúló, hagyományos háborúra.

„Hogyan lehet hatékonyan elrettenteni, ha nincs elegendő készletünk azokból a lőszerekből, amelyekre egy Kína és Tajvan közötti összecsapás esetén szüksége lesz?” – tette fel a kérdést. Jones ugyanis attól tart, hogy Peking néhány éven belül fegyverrel próbálja meg magához csatolni a szigetet. Mivel az USA garantálja Tajpej függetlenségét, egy ilyen helyzetben a szokásosnál is mélyebben kéne a zsebébe nyúlnia, de már most sem képes teljesíteni a vállalásait. A 2019 óta jóváhagyott eladások alapján már több mint 19 milliárd dolláros amerikai fegyverhátralék van Tajvan felé.

Kapcsolódó írásaink