Külföld

Eddig folytatja Putyin a háborút

Putyin elsősorban nem az orosz állampolgárok, hanem az őt körülvevő elit bizalmának megtartására törekszik

Idestova 11 hónapja zajlik az orosz–ukrán háború, amelyben a felek egyenrangúakként küzdenek, pedig az invázió tavaly februári megindításakor ezért nem adott volna senki egy lyukas garast sem – írta meg a promotions.hu.

Eddig folytatja Putyin a háborút
Vlagyimir Putyin
Fotó: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP

A Guardian című lapban megjelent cikke címében Olga Chyzh felteszi azt a kérdést, hogy az orosz vezető mikor mond le Ukrajnáról, aztán rögtön választ is ad: amikor a belső körök megállásra késztetik, addig tehát Putyin aligha hagy fel a területszerzéssel és a vérontással – írta meg a promotions.hu.

A szerző szerint az orosz politikus nem tartozik magyarázattal sem a választóinak, sem pedig a hazai médiának, ezért sokkal hosszabb ideig űzheti kifogásolható játékait. Ennek fényében valamennyire érthető, hogy a folyton óvatos britek, franciák és németek immár komolyabb fegyverszállításokon törik a fejüket, és lassan már tényleg olyan lesz, mintha a nyugati világ harcolna Oroszország ellen – írták.

De miért nem adják fel még mindig a támadók? A cikkszerző szerint azért, mert Putyin elsősorban nem az orosz állampolgárok, hanem az őt körülvevő elit bizalmának megtartására törekszik, ezért amíg azok meg nem elégelik a háborút, addig a harcok folytatódni fognak – jegyezték meg.

A Nyugat tehát rosszul ítéli meg a helyzetet, hiszen az elszenvedett veszteség nagysága (már 188 ezer elesett orosz katonáról beszélnek) sohasem fogja meghátrálásra késztetni Putyint, még akkor sem, ha az ukránok valóban látványosan föléjük kerekednének. Oroszország mindig is igényt tart majd azokra a területekre, amiért lényegében 2014 óta folynak a harcok – olvasható a portálon.

„Ukrajna pontosan tudja ezt, miközben nyugati támogatói jóhiszeműen még mindig a tárgyalásos megállapodásban reménykednek. Ukrajnának azonban hosszú távra kell berendezkednie, erősítenie a kapcsolatait a szövetségeseivel, és fejlesztenie kell a védelmi rendszereit. Csak akkor érhet el tartós békét, ha a lehető legtöbb fegyvert halmozza fel” – zárta kiábrándító összegzését Olga Chyzh.

Kapcsolódó írásaink