Külföld

Támadott az Iszlám Állam

Az iraki rendőrség legalább hét tagjával végeztek és kettőt megsebesítettek vélhetőleg az Iszlám Állam terrorszervezet szélsőségesei egy támadásban vasárnap. Az eset Kiruk közelében történt.

Támadott az Iszlám Állam
A halott rendfenntartók koporsói
Fotó: Marwan Ibrahim / AFP

Egy rendőröket szállító furgonra csaptak le a Kirkukhoz közeli Salal al-Matarban a dzsihádisták vasárnap délután - közölte ma egy biztonsági forrás. A szélsőségesek először felrobbantottak egy pokolgépet, majd fegyveres támadást indítottak. A biztonsági erők egy támadót megöltek, a többiek ellen pedig hajtóvadászatot indítottak.

Egy bagdadi belügyi tisztségviselő is megerősítette az incidensről szóló értesüléseket. Az Iszlám Állam 2014-ben jelentős területeket foglalt el Irakban és Szíriában, és csak nagy nehézségek árán sikerült felszámolni rémuralmukat. A bagdadi kormány 2017-ben jelentette be, hogy legyőzte a dzsihadistákat. A szélsőségesek ennek ellenére az ország számos területén tevékenyek, és még mindig képesek rendszeres támadások végrehajtására. Egy friss ENSZ-jelentés szerint az Iszlám Államnak hat–tízezer harcosa maradhatott Irakban és Szíriában.

Kapcsolódó írásaink