Külföld

Erőszakkal meg akarták buktatni a német kormányt, a császárságot akarták visszahozni

Németország-szerte letartóztattak huszonöt embert a kormány megdöntésére irányuló összeesküvés gyanújával – írta a BBC.

Erőszakkal meg akarták buktatni a német kormányt, a császárságot akarták visszahozni
Több mint 3000 rendőr vett részt a 130 ingatlan elleni razziában Németország-szerte
Fotó: APA

Háromezer rendőr vett részt 130 rajtaütésben az ország nagy részén, két embert Ausztriában és Olaszországban tartóztattak le. Az őrizetbe vetteket még a nap folyamán kihallgatták. Német jelentések szerint a szélsőjobboldali és volt katonai személyiségek csoportja azt tervezte, hogy megrohanják a parlament épületét, a Reichstagot, megragadják a hatalmat és visszaállítják a császárságot.

Egy kisebb arisztokrata, akit XIII. Heinrich hercegnek neveznek (71), állítólag központi szerepet játszott terveikben. A szövetségi ügyészek szerint ő egyike annak a két állítólagos vezetőnek, akiket 11 német tartományban letartóztattak.

A cselszövők között állítólag a szélsőséges Reichsbürger (A Birodalom polgárai) mozgalom tagjai is ott találhatók, amely már régóta a német rendőrség látókörében van erőszakos támadások és rasszista összeesküvés-elméletek miatt. Nem hajlandók elismerni a modern német államot sem.

Becslések szerint 50 férfi és nő tagja volt a csoportnak, akik állítólag a köztársaság megdöntésére és az 1871-es Németország mintájára épülő új állam létrehozására – a Második Birodalom nevű birodalomra – terveztek. „Még nincs neve ennek a csoportnak” – mondta a szövetségi ügyészség szóvivője.

Marco Buschmann igazságügyi miniszter a Twitteren azt írta, hogy nagy terrorellenes hadművelet zajlik, és feltételezett, hogy „fegyveres támadást terveznek alkotmányos szervek ellen”.

A szövetségi ügyészség közölte, hogy a csoport 2021 novembere óta erőszakos puccsot tervez, és a központi „Patkány” tanács tagjai azóta rendszeres találkozókat tartottak. Az ügyész szerint már kidolgozták azt a tervet, hogy Németországot az egészségügyi, az igazságügyi és a külügyekkel foglalkozó osztályokkal irányítsák. A tagok megértették, hogy céljaikat csak „katonai eszközökkel és az állam képviselői elleni erőszakkal” tudják megvalósítani, beleértve a gyilkosságokat is.

A nyomozók feltehetően akkor kapcsolódtak rá a csoportra, amikor tavaly áprilisban feltártak egy emberrablási összeesküvést, amelyben egy banda vesz részt, akik United Patriotsnak nevezték magukat. Ők is részesei voltak a Reichsbürger színterének, és állítólag azt tervezték, hogy elrabolják Karl Lauterbach egészségügyi minisztert, miközben „polgárháborús körülményeket” teremtenek, hogy véget vessenek a német demokráciának. A legutóbbi cselekmény állítólag a parlament alsóházának, a Bundestagnak egy korábbi szélsőjobboldali AfD-tagját is érintette.

A jelentések szerint katonai fegyver használatát tervezték, és a katonaság aktív és egykori tagjai is jelentős részét képezték volna a puccsnak. Voltak közöttük különleges elitegységek exkatonái is. Az ügyészek szerint a katonai bevetés célja a demokratikus testületek helyi szintű felszámolása volt.

A nyomozás a Különleges Parancsnokság egyik tagja ellen is folyamatban van, akinek házkutatást tartott az otthonában és szobájában a Stuttgarttól délnyugatra fekvő Calwban található Graf-Zeppelin katonai bázison.

Kapcsolódó írásaink

Németország nem készült fel erre a válságra

ĀLapunk interjút készített a Bundestag védelmi bizottságának tagjával, a Luftwaffe nyugalmazott ezredesével, aki szerint a német hadsereg irányításában elsőbbséget élvez a politikai ideológia a szakmai érvekkel szemben