Külföld

Rohamosan fogy a Nyugat lőszertartaléka

Hetente 40 ezer tüzérségi lövedéket használ el az ukrán hadsereg, miközben az egyik legnagyobb európai gyártó, a Czechoslovak Group évi gyártási kapacitása 80-100 ezer darab. A cég vezetője szerint a háború és Ukrajna támogatása miatt a nyugati raktárak fokozatosan kiürülnek, s 10-15 évbe is telhet újból feltölteni a készleteket.

Rohamosan fogy a Nyugat lőszertartaléka
Amerikai gyártmányú ágyúval tüzelnek az ukrán katonák
Fotó: AFP/Sergey Bobok

Egy-másfél évtizedbe fog telni a nyugati tüzérségi lőszerkészletek feltöltése, amelyek kiürülőben vannak az ukrán hadsereg támogatása miatt – közölte a Reutersszel a fegyvergyártó Czechoslovak Group (CSG) tulajdonosa. Michal Strnad elmondta: cége jelenleg évi 80-100 ezer NATO-szabványnak megfelelő 155 mm-es tüzérségi lövedéket gyárt, ami az európai kapacitás 25-30 százaléka. Ezzel szemben az ukránok hetente 40 ezer lövedéket lőnek ki abból a több száz, a Nyugat által biztosított tarackból, amelyeket az orosz invázió kezdete óta Kijev rendelkezésére bocsátottak.

Ennél többre lennének képesek az ukránok, tette hozzá a CSG tulajdonosa, de a gyártókapacitás korlátozott, a nyugati raktárak kiürülőben vannak, ezért akadoznak a szállítások, csökken az utánpótlás. Michal Strnad szerint mindenki igyekszik alkalmazkodni a kialakult helyzethez, a cége például 250-300 embert készül felvenni, hogy bővíteni tudja a termelését. – A cél a kapacitás évi 150 ezer lövedékre növelése, a gyártóberendezések hosszú szállítási ideje miatt viszont ez körülbelül két év alatt érhető el – közölte a fegyvergyáros.

A múlt héten a Magyar Hírlap elsőként számolt be Magyarországon arról, hogy a lőszerhiány kritikus méreteket öltött Németországban. A tüzérségnél megszűnt az éles lőgyakorlat, de a lőszerhiány általában is sújtja a Bundeswehr alakulatait, a védelmi tárca szerint éles helyzetben csak néhány napig tudnának kitartani. Gerold Otten, a német alsóház védelmi bizottságának tagja portálunknak azt nyilatkozta: hosszú évek elhibázott politikája vezetett a válsághoz.

Kapcsolódó írásaink

Németország nem készült fel erre a válságra

ĀLapunk interjút készített a Bundestag védelmi bizottságának tagjával, a Luftwaffe nyugalmazott ezredesével, aki szerint a német hadsereg irányításában elsőbbséget élvez a politikai ideológia a szakmai érvekkel szemben