Külföld

Tüntetők rohanták meg a kormányzó hivatalát egy dél-szíriai városban

A megélhetési körülményekkel elégedetlen tüntetők rohanták meg vasárnap a dél-szíriai esz-Szuveida városában a helyi kormányzó hivatalát – közölték szemtanúk és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Tüntetők rohanták meg a kormányzó hivatalát egy dél-szíriai városban
A polgárháború sújtotta országban rendszeresek a harcok, azonban a tiltakozások még így is ritkák (képünk illusztráció)
Fotó: hurriyetdailynews.com

Előzőleg mintegy kétszáz elégedetlenkedő gyűlt össze tüntetésre a főleg drúzok lakta városban, amely a polgárháborús ország kormányerők kezén lévő térségében található. A megmozdulás résztvevői Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatását követelték.

A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő, emigrációban működő OSDH szerint a tiltakozók köveket dobáltak az épületre, fel is gyújtották azt és egy járművet is, továbbá letépték Aszad arcmását az épület faláról.

A beszámolók szerint a karhatalommal kialakult összetűzésnek sebesültjei is vannak.

A szíriai állami média beszámolója szerint tucatnyi „bandita” rohamozta meg a hivatali épületet, és hivatalos dokumentumokat gyújtott fel. A szíriai belügyminiszter pedig azt állította, hogy a felfegyverzett támadók összezúzták a bútorokat és betörték az ablakokat.

„A kormányzó hivatalát belülről teljesen felperzselték” – mondta Rajan Marúf aktivista, a Szuveida 24 helyi hírportál főszerkesztője.    A déli Szuveida tartományt és azonos nevű fővárosát többségében az iszlámból a tizedik században kiszakadt drúz vallási irányzathoz tartozók lakják. A legtöbben Aszad híveinek számítanak, de a 2011 óta dúló polgárháború okozta rossz gazdasági körülmények miatt az elmúlt években ebben a térségben is többször tartottak tiltakozóakciókat.

Kapcsolódó írásaink