Külföld

A szíriai kurdok bejelentették, hogy befejezik az Iszlám Állam elleni katonai műveleteiket

A kurd hatóságok több mint két tucat fogolytábort működtetnek Szíria északkeleti részén

Az amerikai támogatást élvező szíriai kurd erők parancsnoka szombaton közölte, hogy leállították az Iszlám Állam terrorista szervezet elleni katonai műveleteiket az elmúlt héten Észak-Szíriát ért török támadások miatt.

A szíriai kurdok bejelentették, hogy befejezik az Iszlám Állam elleni katonai műveleteiket
Egy férfi áll az észak-szíriai Kobane városában. A török ​​határ közelében fekvő Kobanét, a kurd többségű várost 2014 végén az Iszlám Állam csoport elfoglalta. A kurd erők a következő év elején kiűzték őket. Ankara a Karom-Kard (Claw-Sword) hadművelet keretében november 20-án légicsapásokat indított Irak és Szíria egyes részei ellen
Fotó: DELIL SOULEIMAN / AFP

Mazlum Abdi, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) vezetője újságírók előtt beszélt arról, hogy Ankara egy héten át légicsapásokkal támadta a Szíria északi részén lévő kurd területeket, aminek következtében súlyos károk keletkeztek az infrastruktúrában, és a törökök most szárazföldi offenzívára készülnek.

Bár a kurd szervezetek tagadták, hogy közük lett volna az Isztambulban november 13-án elkövetett merénylethez, amelynek hat halálos áldozata volt, Abdi szerint Törökország ürügyként használja a kurdok elleni támadásra.

„A nemzetközi koalícióbal a Daesh – Iszlám Állam – elleni harcban szimbolikusan együttműködő erők most a török állam célpontjai, ezért a (katonai) műveletek leálltak" – hangsúlyozta Abdi.

Pénteken két rakéta érte el az Egyesült Államok vezette koalíciós erők támaszpontjait az északkelet-szíriai Saddadehben, de nem okoztak károkat. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki háborús megfigyelő szervezet az Iszlám Állam alvó sejtjeit tette felelőssé a támadásért. Az SDF pénteki közleményében arról is beszámolt, hogy miközben török drónok repültek az al-Hol tábor fölött, amelyben az IS harcosainak családjai élnek, néhányan rátámadtak a biztonsági őrségre és elszöktek, de később őrizetbe vették őket.

A kurd hatóságok több mint két tucat fogolytábort működtetnek Szíria északkeleti részén. A táborokban tízezer IS-harcost, köztük kétezer külföldit tartanak fogva, akiket országaik nem engednek hazatérni.

Kapcsolódó írásaink