Külföld

Orosz segítséget kérnek a Törökország ellen védekező szíriai kurdok

A szíriai kurd haderő arra kérte Moszkvát, hogy segítsen lebeszélni a török elnököt a kurd területek ellen indítandó katonai offenzíváról – közölte kedden a szíriai kurdok katonai főparancsnoka

Orosz segítséget kérnek a Törökország ellen védekező szíriai kurdok
Mazlúm Abdi, a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyveres koalíciójának parancsnoka
Fotó: AFP

Mazlum Abdi internetes sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta, hogy „török támadás esetén a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) védekezni fog, de kénytelen lesz kiterjeszteni a háborút a teljes határövezetre”.

Törökország november 20-án indított légicsapás-sorozatot az északkelet-szíriai kurd hadállások ellen, mert Ankara terroristának tekinti a kurd fegyvereseket. Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig a múlt héten jelentette ki, hogy „a megfelelő pillanatban a szárazföldi támadást is elindíthatja”.

Mazlum Abdi ezért találkozott szombaton az északkeleti Kámisli város katonai repülőterén a Szíriában állomásozó orosz haderő vezetőjével, Alekszandr Csajkóval. Arra kérte a tábornokot, hogy járjon közben a török támadások leállítása érdekében.

A találkozó előzménye, hogy az utóbbi napokban a Damaszkusz szövetségeseként számon tartott Oroszország és a szíriai kurdok támogatójaként ismert washingtoni kormány is arra kérte a török vezetést, hogy „legyen visszafogott a kurd kérdésben”.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) aktivistahálózat adatai szerint a november 20-a óta ismétlődő török légicsapások eddig 75 halálos áldozatot követeltek, több mint tíz civil és a szíriai hadsereg katonái is életüket vesztették.

A szíriai kurdok az országban 2011-ben kirobbant polgárháború folyamán jelentős területet foglaltak el és tartanak ellenőrzésük alatt a török–szíriai határ mentén, ami kiváltotta Törökország tiltakozását. Az azóta ismétlődő török-kurd összecsapások közepette 2019-ben orosz közvetítéssel jött létre az az egyezség, melynek értelmében a szíriai és az orosz hadsereg katonái ellenőrzik a török–szíriai határszakaszt.

Kapcsolódó írásaink